Detinerea de arme – care este scopul

Detinerea de arme – care este scopul?

0 Shares
0
0
0

Putine aspecte sunt la fel de controversate in literatura de cercetare privind armele de foc precum cele legate de detinerea civila a armelor de foc pentru autoprotectie sau prevenirea criminalitatii.

Mai mult, mai multi autori nu fac o distinctie clara intre aspectele descriptive si cele normative ale intrebarii.

Detinerea de arme

Aspectul descriptiv trateaza intrebarea in ce masura oamenii detin si folosesc arme de foc pentru autoprotectie sau pentru prevenirea criminalitatii, cine sunt aceste persoane care detin arme de foc in aceste scopuri, daca detin un aviz psihologic port arma in ce circumstante le folosesc si cu ce consecinte.

Aspectul normativ trateaza in esenta intrebarea daca este de dorit ca civililor sa li se permita detinerea si folosirea armelor de foc pentru autoprotectie sau pentru prevenirea criminalitatii. Distinctia dintre aceste doua aspecte devine mai dificil de definit atunci cand cercetatorii incearca sa demonstreze ca detinerea de arme de foc in aceste scopuri are ca rezultat „un beneficiu net”.

Cercetari efectuate in Statele Unite

In tarile in care oamenii nu sunt inclinati sa detina arme de foc pentru autoprotectie sau in care legea este foarte restrictiva in ceea ce priveste detinerea de arme de foc, este dificil sa se gaseasca cercetari cu privire la costurile-beneficii ale unei astfel de practici.

Majoritatea cercetarilor asupra acestui aspect au fost efectuate in Statele Unite, unde factorii legali sau de alta natura culturala sunt mai putin probabili decat in ​​ multe alte tari industrializate sa descurajeze oamenii sa detina arme de foc pentru propria lor protectie

Detinerea de arme de foc pentru autoprotectie

Sondajele arata in mod constant ca proportia celor care declara ca detin o arma de foc in primul rand pentru autoprotectie sau autoaparare este foarte scazuta.

Se crede, totusi, ca numarul acestora poate fi subestimat in comparatie cu realitatea, deoarece intr-o tara in care legea tinde sa descurajeze oamenii sa detina arme de foc din astfel de motive, respondentii la un sondaj sunt mai putin probabil sa spuna spontan ca daca detin o arma de foc, aceasta este mai presus de toate pentru autoprotectie.

In Statele Unite, autoprotectia este unul dintre principalele motive pentru a detine o arma de foc, in special o arma de mana.

Pe baza datelor dintr-un sondaj national privind detinerea de arme civile in aceasta tara, s-a estimat ca aproximativ 46% dintre cei care detineau doar arme de mana detineau o arma in primul rand pentru a se proteja impotriva criminalilor si aproape trei sferturi dintre cei care detineau numai arme de mana au facut acest lucru pentru autoprotectie.

Detinerea de arme de foc in scopuri defensive este adesea vazuta de cercetatori ca una dintre mai multe strategii de autoprotectie pe care un individ le poate adopta pentru a se proteja impotriva criminalitatii.

Ca o modalitate de a te proteja printre altele potential daunatoare, desi aceasta este deosebit de letala, detinerea unei arme de foc iese in evidenta fata de alte moduri de a urmari acelasi scop, cum ar fi instalarea de incuietori mai rezistente, sau chiar prin hotararea de a se muta.

0 Shares
You May Also Like