De ce este important iso 9001 pentru afacerea ta?

0 Shares
0
0
0

Pentru a deveni certificat ISO, o companie sau organizatie trebuie sa prezinte mai multe documente care raporteaza procesele, procedurile si standardele sale interne. Aceste documente (sau Sistemul de management al calitatii) demonstreaza faptul ca o companie este capabila sa furnizeze produse si servicii de calitate in mod constant.

Doriti sa obtineti o certificare ISO? Cautati sa gasiti cele mai recente cerinte ISO 9001? Ei bine, s-au schimbat considerabil de la ultima versiune a ISO 9001. Vom prezenta mai multe detalii in randurile care urmeaza, pentru a intelege de ce este important pentru afacerea ta iso 9001.

Ce este ISO 9001: 2015?

Crearea, implementarea si mentinerea sistemelor dvs. de management al calitatii (QMS) este o cerinta documentara importanta pentru orice companie. Formalizeaza procedurile si politicile care promoveaza calitatea produselor si serviciilor pe care le ofera o companie. Un mod de a face acest lucru este sa respectati standardul ISO si sa obtineti certificarea ISO 9001: 2015.

Standardul international cunoscut sub denumirea de ISO 9001: 2015 ofera o lista de cerinte pentru un sistem care stabileste ca o companie este capabila sa furnizeze in mod constant produse si servicii de calitate internationala.

ISO 9001: 2015;

 • Cea mai noua editie publicata in 2015
 • Standard international de calitate utilizat la nivel mondial;
 • Imbunatateste experienta si satisfactia clientilor;

Zece clauze de cerinte.

Prin implementarea standardului, ISO 9001: 2015 isi propune sa imbunatateasca experienta si satisfactia clientilor. De asemenea, isi propune sa imbunatateasca sistemul intern al unei companii, astfel incat sa poata produce servicii si produse de calitate, promovand in acelasi timp o cultura care are ca scop cresterea si imbunatatirea continua.

ISO prevede principii de management al calitatii, care, atunci cand sunt respectate de companii certificate, asigura clientilor ca compania a stabilit un sistem de management al calitatii adecvat.

Pe scurt, certificarea ISO arata ca compania dvs. poate fi de incredere. Mai mult, inseamna ca produsele si serviciile furnizate de o companie sunt de calitate internationala; aliniate cu diferite companii din tari din intreaga lume.

Care sunt cerintele ISO 9001?

Ca in cazul oricarei standardizari sau organizatii de reglementare care acorda certificari, va puteti astepta sa existe o multime de cerinte de respectat – mai ales ca acesta este un standard international.

Trebuie respectate cerintele obligatorii, in timp ce cerintele ne obligatorii pot fi prezentate in scopuri de documentare. Pentru a fi certificat conform cu ISO 9001: 2015, trebuie prezentate urmatoarele documente.

Cerinte obligatorii ISO 9001 – Documente si inregistrari

 1. Inregistrari de calibrare a echipamentelor de monitorizare si masurare;
 2. Inregistrari de pregatire, abilitati, experienta si calificari;
 3. Inregistrarile de revizuire a cerintelor produsului / serviciului;
 4. Inregistrare despre revizuirea rezultatelor de proiectare si dezvoltare;
 5. Inregistrare despre intrari de proiectare si dezvoltare;
 6. Inregistrari ale controalelor de proiectare si dezvoltare;
 7. Inregistrari ale rezultatelor proiectarii si dezvoltarii;
 8. Inregistrari privind modificarile de proiectare si dezvoltare;
 9. Caracteristicile produsului care urmeaza sa fie produs si serviciul care trebuie furnizat;
 10. Inregistrari despre proprietatea clientului;
 11. Evidenta controlului modificarilor productiei / serviciilor;
 12. Inregistrarea conformitatii produsului / serviciului cu criterii de acceptare;
 13. Inregistrarea iesirilor neconforme;
 14. Monitorizarea rezultatelor masuratorilor;
 15. Programul de audit intern;
 16. Rezultatele auditurilor interne;
 17. Rezultatele revizuirii managementului;
 18. Rezultatele actiunilor corective.

Cerinte care nu sunt obligatorii – dar deseori sunt incluse

 1. Procedura de determinare a contextului organizatiei si a partilor interesate;
 2. Procedura de abordare a riscurilor si oportunitatilor;
 3. Procedura de competenta, formare si constientizare;
 4. Procedura echipamentelor de intretinere si masurare;
 5. Procedura pentru controlul documentelor si inregistrarilor;
 6. Procedura de vanzare;
 7. Procedura de proiectare si dezvoltare;
 8. Procedura de productie si prestare de servicii;
 9. Procedura de depozitare;
 10. Procedura de gestionare a neconformitatilor si a actiunilor corective;
 11. Procedura de monitorizare a satisfactiei clientilor;
 12. Procedura de audit intern;
 13. Procedura de revizuire a managementului.

Dupa citirea listelor de mai sus, s-ar putea sa va ganditi ca acesta trebuie sa includa o multime de lucrari pe hartie! Cu toate acestea, retineti ca, deoarece fiecare companie este unica si este administrata diferit, aceasta certificare permite altor companii si oameni sa stie ca ceea ce face si produce compania dvs. a trecut un standard international de calitate. De certificatul ISO nu numai ca beneficiaza consumatorii dvs., ci beneficiaza si compania in sine.

De ce este ISO 9001 o idee buna pentru organizatia dvs.?

Avantajele ISO 9001 nu pot fi supraevaluate; companiile mari si mici au utilizat acest standard cu mare efect, descoperind si asigurand economii extraordinare de costuri si eficienta. Iata doar cateva dintre aceste avantaje:

Imbunatatirea imaginii si credibilitatii dvs.

Cand clientul va vedea ca sunteti certificat de catre un organism de certificare recunoscut, va intelege ca ati implementat un sistem axat pe satisfacerea cerintelor si imbunatatirea clientilor. Acest lucru imbunatateste increderea lor ca veti oferi ceea ce ati promis.

Imbunatatirea satisfactiei clientilor

Unul dintre principiile cheie ale ISO 9001 QMS este concentrarea pe imbunatatirea satisfactiei clientilor prin identificarea si satisfacerea cerintelor si nevoilor clientilor. Prin imbunatatirea satisfactiei, imbunatatiti afacerile clientilor repetate.

Procese complet integrate

Folosind abordarea procesuala a ISO 9001, nu va uitati numai la procesele individuale din organizatia dvs., ci si la interactiunile acestor procese. Procedand astfel, puteti gasi mai usor zone de imbunatatire si economii de resurse in cadrul organizatiei dvs.

Creati o cultura de imbunatatire continua

Cu imbunatatirea continua ca principal rezultat al QMS, puteti obtine castiguri din ce in ce mai mari in economii de timp, bani si alte resurse. Facand din aceasta cultura companiei dvs., va puteti concentra forta de munca pe imbunatatirea proceselor de care sunt direct responsabili.

Implicati-va oamenii

Cine este mai bun decat oamenii care lucreaza in cadrul unui proces pentru a ajuta la gasirea celor mai bune solutii pentru imbunatatirea acelui proces? Prin concentrarea fortei de munca pe nu numai gestionarea, dar, de asemenea, imbunatatirea proceselor, ei vor fi mai implicati in rezultatul organizatiei.

0 Shares
You May Also Like