https://destinatiidevacanta.ro/de-ce-este-atat-de-important-aurul/

De ce este atat de important aurul?

0 Shares
0
0
0

Dintre toate mineralele extrase de pe Pamant, niciunul nu este mai util decat aurul. Utilitatea sa este derivata dintr-o diversitate de proprietati speciale. Aurul conduce energie electrica, este foarte usor de lucrat, poate fi tras in sarma, poate fi ciocanit in foi subtiri, pot fi obtinute aliaje cu multe alte metale, poate fi topit si turnat in forme extrem de detaliate, are o culoare minunata si un stralucitor luciu.

Aurul este un metal memorabil care ocupa un loc aparte in mintea umana, dat fiind faptul ca din acest metal pretios pot fi obtinute bijuterii.

Oamenii iubesc bijuteriile din aur pe care le pot cumpara de la casele de amanet aur Bucuresti, si pe care le pot purta atat in viata de zi cu zi, cat si la diferite evenimente. De-asemenea, cei care detin astfel de bijuterii din aur, in cazul in care au nevoie de bani si nu au o alta modalitate de a face rost de bani, pot in orice moment sa isi vanda bijuteriile, iar casele de amanet aur Bucuresti cumpara bijuterii din acest metal pretios.

Ei bine, precizam insa faptul ca aurul poate fi utilizat si in alte scopuri, nu doar in obtinerea bijuteriilor, iar in urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre acest subiect si veti descoperi cateva utilizari ale aurului, despre care cel mai probabil nu stiati.

Aur financiar: monede, lingouri, suport

Deoarece aurul este foarte apreciat si intr-o oferta foarte limitata, a fost folosit de mult timp ca mijloc de schimb sau bani. Prima utilizare cunoscuta a aurului in tranzactii dateaza de peste 6000 de ani. Tranzactiile timpurii au fost efectuate folosind piese de aur sau piese de argint. Raritatea, utilitatea si dorinta aurului il fac o substanta cu valoare pe termen lung. Aurul functioneaza bine in acest scop, deoarece are o valoare ridicata, este durabil, portabil si usor divizibil.

Unele tipariri timpurii de bani de hartie au fost sustinute de aur pastrat in paza pentru fiecare unitate de bani care a fost pusa in circulatie. Statele Unite au folosit candva un “standard de aur” si au mentinut un stoc de aur pentru a intoarce fiecare dolar in circulatie. In conformitate cu acest standard de aur, orice persoana ar putea prezenta guvernului moneda de hartie si sa ceara in schimb o valoare egala a aurului. Standardul de aur a fost candva folosit de multe natiuni, dar a devenit in cele din urma prea greoi si nu mai este folosit de nicio natiune.

Aurul folosit ca suport financiar pentru moneda a fost cel mai adesea sub forma de bare de aur, cunoscute si sub numele de „lingouri de aur”. Utilizarea barelor de aur a mentinut costurile de fabricatie la minimum si a permis manipularea si depozitarea convenabila. Astazi multe guverne, persoane fizice si institutii detin investitii de aur sub forma conventionala de lingouri.

Primele monede de aur au fost realizate sub ordinul regelui Croesus al Lydiei (o regiune a Turciei actuale) in aproximativ 560 i.Hr. Monedele de aur au fost utilizate in mod obisnuit in tranzactii pana la inceputul anilor 1900, cand moneda de hartie a devenit o forma mai comuna de schimb. Monedele de aur au fost emise in doua tipuri de unitati. Unele au fost denumite in unitati de moneda, cum ar fi dolari, in timp ce altele au fost emise in greutate standard, cum ar fi uncii sau grame.

Astazi monedele de aur nu mai sunt utilizate pe scara larga pentru tranzactiile financiare. Cu toate acestea, monedele de aur emise in greutati specifice sunt modalitati populare pentru ca oamenii sa cumpere si sa detina mici cantitati de aur pentru investitii. De asemenea, monedele de aur sunt emise ca obiecte „comemorative”. Multi oameni se bucura de aceste monede comemorative, deoarece au atat o valoare colectabila, cat si o valoare din metale pretioase.

Utilizari ale aurului in electronica

Cea mai importanta utilizare industriala a aurului este in fabricarea electronica. Dispozitivele electronice in stare solida utilizeaza tensiuni si curenti foarte mici, care sunt usor intrerupte prin coroziune sau ternire in punctele de contact.

Aurul este conductorul extrem de eficient, care poate transporta acesti curenti minusculi si ramane fara coroziune. Componentele electronice realizate cu aur sunt extrem de fiabile. Aurul este utilizat in conectori, contacte de contact si releu, imbinari lipite, fire de conectare si benzi de conectare.

O cantitate mica de aur este utilizata in aproape toate dispozitivele electronice sofisticate. Aceasta include telefoane mobile, calculatoare, asistenti digitali personali, unitati de sistem de pozitionare globala (GPS) si alte dispozitive electronice mici. Cele mai multe aparate electronice mari, precum televizoarele contin si aur.

O provocare cu utilizarea aurului in cantitati foarte mici la dispozitivele foarte mici este pierderea metalului din societate. Aproape un miliard de telefoane celulare sunt produse in fiecare an, iar cele mai multe dintre ele contin aproximativ cincizeci de centi de aur. Durata medie de viata a acestora este sub doi ani, iar foarte putini sunt reciclati in prezent. Desi cantitatea de aur este mica in fiecare dispozitiv, numarul lor enorm se traduce intr-o multime de aur nereciclat.

0 Shares
You May Also Like