Cum sa stii daca un sistem turbo este deteriorat

Cum sa stii daca un sistem turbo este deteriorat?

0 Shares
0
0
0

Turbo este o piesa mecanica necesara pentru buna functionare a unui vehicul. Rolul sau este de a optimiza puterea unei masini. Cu toate acestea, in timp sau prin uzura, acesta se poate deteriora si trebuie inlocuit cu o noua turbosuflanta Romania. Cu toate acestea, a putea distinge starea unui turbo nu este intotdeauna usor pentru toata lumea.

Functionarea unui turbo

Noile modele de vehicule sunt proiectate cu motoare mici echipate cu turbocompresor, spre deosebire de cele vechi. Acesta din urma este folosit pentru a obtine un nivel de viteza maxima. Forta gazelor de esapament produse in interiorul motorului cu ardere interna este folosita de turbocompresor pentru a atinge o viteza de rotatie de 200.000 rpm pe o elice.

Acest lucru determina o roata coaxiala a compresorului favorizand astfel aspirarea unui volum mare de aer. Apoi aerul este directionat in galeria de admisie unde este acumulat si comprimat si apoi propulsat in camera de ardere datorita miscarilor pistoanelor.

Aceasta alimenteaza motorul si supraalimentarea acestuia creste cantitatea de combustibil.

Toate simptomele unui turbo deteriorat

Un turbo defect poate fi determinat in diferite moduri, si anume:

Pierderea de putere

Cele mai comune premise atunci cand un turbo se defecteaza sunt o scadere clara a performantei motorului. Aceasta scadere a performantei se datoreaza in majoritatea cazurilor unei obstructii a unui filtru de aer sau a unei admisii de aer.

De asemenea, este posibil ca aceasta stare proasta a vehiculului sa fie o consecinta a deteriorarii senzorului de presiune sau chiar a unei supape murdare. Daca observi vreunul dintre semnele mentionate mai sus, este indicat sa faci o programare la un profesionist.

Productie de fum abundenta si neobisnuita

Productia excesiva de fum este un simptom care iti poate permite sa spui ca turbo nu este in functiune. Aceasta schimbare de culoare a emisiilor vehiculului in albastru sau negru indica prezenta unei probleme grave. In primul rand, este posibil ca acest fum sa provina de la compresorul infundat sau de la un rulment al turbocompresorului.

Scurgeri de ulei din compresor si evacuare

Daca descoperi ca uleiul curge din turbo sau suporturile de evacuare, acest lucru poate fi concluzionat ca o defectiune a mecanismului rotativ al turbocompresorului. Un lagar turbo infundat sau o obstructie a orificiilor de admisie a aerului poate fi cauza.

Suierat

Daca se observa o scurgere de aer intre galeria de admisie si compresor, este posibil sa auzi zgomote suierate cand accelerezi sau incetinesti. Zgomotul este similar cu cel al frecarii compusilor metalici. Si odata cu cresterea puterii motorului, suieratul se intensifica.

Mirosuri sau temperaturi anormal de ridicate

Se observa rar (pentru ca nu este foarte frecvent), dar este totusi posibil sa simti mirosuri de ulei ars din momentul in care turbo-ul tau este defect. Acest lucru duce uneori la cresterea temperaturii sau la supraincalzire la evacuare.

Cresterea consumului de combustibil

Vehiculele care au un turbo in motor au reputatia de a consuma mult mai mult combustibil decat altele. Cu toate acestea, este posibil ca la anumite vehicule sa inregistreze o crestere anormala. Motorul vehiculului tau iti spune deja ca este deja timpul sa schimbi turbo.

0 Shares
You May Also Like