Cum functioneaza panourile solare?

Cum functioneaza panourile solare?

0 Shares
0
0
0

Pana la a discuta despre modul de functionare al panourilor solare, va trebui sa precizam mai intai de toate faptul ca, panourile solare se impart in doua mari categorii, astfel ca avem panouri solare termice, si avem panouri solare fotovoltaice.

Ei bine, trebuie mentionat faptul ca ambele tipuri de panouri solare, contin la randul lor mai multe modele de panouri, iar acestea sunt diferite, in functie de piesele componente, dar si in functie de modul in care functioneaza.

Daca stam sa discutam despre panourile solare termice, trebuie sa mentionam faptul ca acestea au fost create cu scopul de a incalzi apa menajera, cu ajutorul energiei solare.

Aici trebuie mentionat faptul ca apa calda se va obtine datorita incalzirii agentului termic care se regaseste in interiorl instalatiei, iar incalzirea se va produce cu ajutorul radiatiei solare.

Datorita faptului ca spectrul radiatiei solare este folosit pentru a produce energie termica, aceste panouri solare au un randament destul de ridicat.

Referitor la sistemele de incalzire a apei, care folosesc panourile solare, acestea trebuie mentionat faptul ca se numesc colectoare, si in cele mai multe cazuri, ele se monteaza pe acoperisul casei.

Aceste sisteme de incalzire a apei, colecteaza caldura de la soare, iar apoi o folosesc cu scopul de a incalzi apa depozitata in cilindrul de apa.

Ei bine, tot referitor la panourile solare termice, trebuie mentionat faptul ca acestea pot sa fie impartite in mai multe categorii, astfel ca avem panouri solare cu sistem de circulare direct, avem deasemenea panouri solare cu sistem de circulare indirect sau cu circuit inchis, avem iarasi panouri solare cu sistem de circulare active, si mai avem panouri solare cu sistem de circulare pasiv.

Totodata, aceste panouri solare pot sa fie plane sau cu tuburi vidate, iar fiecare isi alege panourile solare termice dupa cum crede de cuviinta.

O alta categorie a panourilor solare, cuprinde panourile solare fotovoltaice, care au fost create special pentru a transforma energia solara in energie electrica.

Ei bine, aceste panouri solare fotovoltaice, functioneaza deoarece le permit fotonilor sa se ciocneasca cu electroni desprinsi de atomi, iar in acest fel, panourile vor produce energia electrica.

Aceste panouri contin unitati mai mici, denumite ca si celule fotovoltaice. Daca stam sa discutam doar despre termenul “fotovoltaic”, atunci trebuie precizat faptul ca acesta inseamna transformarea luminii solare in energie, iar mai multe celule fotovoltaice creaza un panou solar fotovoltaic.

Fiecare asemenea celula fotovoltaica, este invelita in bucati de material semiconductor, care de regula este siliciu, si care creaza un mediu perfect pentru a stabili un camp electric.

Un amanunt interesant referitor la aceste panouri solare fotovoltaice, este acela ca in ultimii ani de zile, din ce in ce mai multe firme din Romania, au inceput sa apeleze la energia produsa de aceste panouri solare, datorita faptului ca in trecut aveau de platit foarte multi bani pentru energia electrica.

Se estimeaza iarasi ca in viitorul apropiat, si proprietarii locuintelor vor apela la acest tip de energie electrica, mai ales pentru ca isi vor amortiza foarte rapid investitia.

0 Shares
You May Also Like