Cum functioneaza ISO 9001?

Cum functioneaza ISO 9001?

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta ai auzit si tu candva discutandu-se despre certificari iso 9001, insa mai mult ca sigur nu prea ai multe cunostinte despre ce inseamna ISO 9001.

Ei bine, mai intai de toate trebuie sa stii ca ISO 9001 este un standard global de management al calitatii, iar sute de mi ide companii din mai bine de 100 de tari au adoptat deja acest standard, in timp ce alte companii se afla in plin proces de adoptare a standardului.

Acest standard este extrem de util pentru o companie dat fiind faptul ca ajuta la economisirea banilor si la controlul calitatii.

Un amanunt extrem de important referitor la acest standard este faptul ca el poate sa fie aplicat oricarui tip de organizatie, indiferent de marimea acesteia, de numarul de angajati sau de domeniul de activitate. ISO 9001 este ideal si pentru firmele care presteaza servicii dar si pentru cele care produc produse.

Cei care detin o firma si isi odresc sa implementeze standardul ISO 9001 in furma lor, trebuie sa stie ca au la dispozitie cel putin doua abordari. Mai intai de toate ar trebui sa faca o analiza a tuturor lipsurilor firmei, sau ar putea sa inceapa sa urmeze un plan de dezvoltare al sistemului de management al calitatii.

In cazul firmelor care deja au un sistem de management al calitatii in curs de desfasurare, ideal ar fi sa faca o analiza a lipsurilor. O astfel de analiza va fi mai mult decat suficienta pentru antreprenori, pentru a afla exact cum pot sa atinga standardul ISO 9001. O analiza a lipsurilor ii va ajuta foarte mult pe antreprenori sa identifice diferentele dintre procesele firmei si standardul ISO 9001.

Antreprenorii care odata ce afla unde sunt lipsurile, pot incepe sa ia masurile necesare pentru compensarea acestor lipsuri, iar astfel daca vor urma aceasta abordare graduala, nu doar ca vor indeplini toate cerintele standardului ISO 9001, ba chiar mai mult vor depasi cerintele acestuia.

O analiza a lipsurilor este extrem de importanta in cadrul unei firme si datorita faptului ca ii va ajuta pe antreprenori sa isi drea seama cam in cat timp si cam cat ar costa sa ajunga firma pe care o detin la standardul ISO 9001.

Antreprenorii care nu au un astfel de sistem de management al calitatii, sau cei care tocmai ce pornesc de la zero intr-o noua afacere, ar trebui sa urmeze un pan de dezvoltare a sistemului de management al calitatii. Acesta ar trebui sa se bazeze pe analiza proceselor, pentru a contribui la indeplinirea obiectivelor.

Ei bine, in incheierea acestui articol trebuie facuta precizarea ca o firma care are implementat standardul ISO 9001, in comparatie cu o firma care nu are implementat acest standard, este mult mai bine organizata, si ofera servicii sau produse la cele mai inalte standarde ale calitatii, ceea ce pentru clienti este un lucru extraordinar.

Asadar, firmele care inca nu au implementat acest standard, ar trebui sa opteze cat mai rapid pentru implementarea acestuia, iar apoi produsele si servciile prestate vor fi de nota zece.

0 Shares
You May Also Like