Ce trebuie sa verificati cand folositi containere din plastic?

Ce trebuie sa verificati cand folositi containere din plastic?

0 Shares
0
0
0

Viata noastra de zi cu zi este plina de plastic, de la sticle de apa si pana la cutii de depozitare precum cele pe care le puteti gasi pe . Unele recipiente fabricate din materiale plastice sunt sigure pentru consumul uman, in timp ce altele sunt potential periculoase pentru sanatatea dvs.

Aruncati o privire in jurul bucatariei dvs. Aveti siguranta faptului ca plasticul din locuinta dvs. este sigur si netoxic? Pentru a evita sa va imbolnaviti si sa va distrugeti sanatatea, asigurati-va ca va familiarizati cu tipurile de material plastic de pe piata.

O simpla privire, de obicei in partea de jos a containerului, este tot ceea de ce aveti nevoie pentru a identifica materialul. Plasticul este marcat cu un numar, 1 pana la 7 si /, insa poate fi marcat si cu un set de litere care eticheteaza compozitia chimica a acestuia.

Tip 1: PETE sau PET

Plasticul PET este clar, 100% reciclabil si cel mai des utilizat pentru bauturi, apa de gura si tavi cu microunde. In cele mai multe cazuri, acest tip de material plastic este considerat sigur in ceea ce priveste depozitarea alimentelor si a bauturilor; insa cu siguranta consumatorii ar trebui sa ia unele precautii.

Trebuie pastrat la temperatura camerei ceea ce se gaseste intr-un pet. Temperaturile ridicate au puterea de a creste nivelul de antimoniu chimic din compozitia plasticului, care este un material potential cancerigen. Este foarte important sa aruncati de fiecare data PET-ul si sa nu il reutilizati pentru ca poate contribui la acumularea de bacterii.

Tip 2: HDPE sau HDP

HDPE este un tip de plastic putin mai greu decat PET-ul si are un raport rezistenta-densitate foarte mare. Plasticul de tip 2 nu este transparent si are vopsea adaugata in scopuri de marketing, ceea ce inseamna ca poate veni in mai multe culori diferite.

Se foloseste pentru fabricarea sticlelor de detergent si pungilor de congelator printre altele. Pana la momentul actual, expertii nu au gasit substante chimice toxice in compozitia sa. HDPE nu permite sa se scurga in lichide substante chimice din componenta sa, ceea ce il face sigur pentru depozitarea alimentelor si a bauturilor.

Tip 3: PVC sau 3V

Plasticul PVC este foarte probabil un mare daunator sanatatii umane; si se foloseste de obicei pentru confectionarea invelisului de plastic, precum si a unor jucarii pentru copii si animale de companie.

Plasticul de tip 3 contine ftalati care pot fi legati de complicatii de reproducere la om si animale, din cauza substantelor chimice care pot afecta productia hormonala. Aceste substante chimice este posibil sa se scurga foarte usor in substante care contin lipide si au fost, depistate ca provoaca probleme de sanatate precum astm la copii.

Tip 4: LDPE

Plasticul LDPE este flexibil si rezistent la solvent. Adesea folosit in ambalaje pentru alimente congelate, paine) dar si pentru fabricarea unor saci de gunoi, precum si pentru sticle de condiment, nu se stie daca permite sa se scurga substantele chimice in alimente.

Productia sa este considerata periculoasa, dar utilizarea sa este considerata un pericol scazut. Multi oameni se simt mai in siguranta evitand insa acest tip de plastic.

Tipul 5: PP

Plasticul PP este mai greu decat alte materiale plastice si este semi-transparent. Utilizarile obisnuite pentru acest plastic includ fabricarea sticlelor de iaurt, recipientelor pentru medicamente si cutiilor de margarina si unt.

Acest tip de material plastic se poate plasa fara teama in cuptorul cu microunde si poate ajunge la temperaturi ridicate, fara a se topi. Acest lucru inseamna ca substantele chimice care se regasesc in containerele din plastic PP nu risca sa se scurga in continutul lor si, prin urmare, sunt sigure pentru depozitarea alimentelor si a bauturilor pentru consum uman.

Tipul 6: PS

Polistirenul se foloseste pentru fabricarea unor cutii de oua, de exemplu. Acest plastic nu este sigur atunci cand este incalzit si permite scurgerea unor substante chimice cancerigene in alimente. Mai exact, stirenul poate contamina continutul. Aceasta substanta a fost legat de un risc crescut de limfom si leucemie.

De asemenea, a fost legata de tumorile pulmonare la animalele de laborator. Pana si apa calda si cafeaua servita in cani de polistiren s-au dovedit a avea un nivel crescut de stiren. Acest plastic nu este indicat sa fie folosit pentru depozitarea alimentelor pe termen lung.

Tipul 7: PC sau fara eticheta

PC, tip 7 sau orice material plastic care nu este etichetat trebuie evitat. Aceasta categorie se foloseste pentru descrierea pachetelor fabricate din substante chimice si rasini care nu se gasesc in cele sase tipuri de plastic despre care am discutat.

Policarbonatele contin bisfenol A (BPA) care se scurge in continutul containerului. Chiar daca este un material plastic periculos, se foloseste pentru fabricarea sticlelor de sport, sticlelor pentru copii, etc.

Inainte de a cumpara orice material plastic, incercati sa cititi numerele si / sau literele stampilate pe partea de jos a containerului. Incercati sa evitati numerele 3, 6 si 7. Aveti grija cu toate recipientele din plastic si nu le lasati sa se supraincalzeasca sau sa pastreze mancarea prea mult timp

0 Shares
You May Also Like