Ce trebuie sa stii cand alegi un motocultor?

Ce trebuie sa stii cand alegi un motocultor?

0 Shares
0
0
0

Motocultorul este un utilaj folosit de catre cei care se ocupa de agricultura, si care poate fi electric sau pe benzina. Acesta este mai puternic si mai solid decat o motosapa, si reprezinta cea mai buna solutie pentru a crea canale pentru seminte, si pentru a le acoperi.

Cand vine vorba despre motocultoare, trebuie facuta precizarea ca acestea sunt prevazute cu un set de cutite/lame, care taie pamantul si il aerisesc foarte bine la adancime, iar in acest fel stimuleaza drenajul.

Dupa utilizarea unui motocultor pe o parcela de teren, terenul va arata mai nivelat si mai bine drenat. Practic, dupa utilizarea motocultorului, terenul va fi pregatit pentru a cultiva diferite legume, cereale, etc.

Pentru orice proiect de gradinarit, fertilitatea solului reprezinta o necesitate. De exemplu, gradinile destinate cultivarii legumelor, au nevoie de un teren foarte bine drenat, de un teren bogat care sa sustina buna crestere si dezvoltare a radacinilor, dar si a culturilor roditoare.

Cel mai bine, solul va fi pregatit cu un motocultor, care conform agricultorilor, ar reprezenta cea mai buna modalitate de a incepe o cultura.

La fel ca motocultorul, si motosapa are capacitatea de a marunti solul. Daca este mai potrivit motocultorul decat sapa, sau daca sapa este mai potrivita decat motocultorul, cu siguranta doar agricultorii pot decide, pentru ca ei sunt singurii care stiu cat pamant au de pregatit pentru pentru plantare.

De exemplu, motosapa este deosebit de eficienta pentru suprafete mici precum sere, gradini sau solarii, acolo unde suprafata nu depaseste 1500 de metri patrati. Deja, de la aceasta suprafata, motosapa va fi inlocuita de motocultor, care este mai puternic decat motosapa, si care reprezinta solutia ideala pentru suprafete mari de teren.

Un sol bine pregatit, cu motosape sau motocultoare, este deosebit de important dat fiind faptul ca le ofera radacinilor posibilitatea de a se dezvolta si de a creste rapid, iar din acest motiv creste aportul de apa si de nutrienti a radacinilor pentru a obtine roate sanatoase si productive.

De mentionat este faptul ca pregatirea solului de cele mai multe ori se face toamna, astfel incat pamantul maruntit sa poata fi usor de lucrat la venirea primaverii.

Cei care nu au avut posibilitatea de a-si pregati solul pe timpul toamnei, au posibilitatea de a folosi motocultorul sau motosapa chiar si primavara, imediat dupa ce se incalzeste putin afara, iar pamantul se usuca.

Cel mai indicat ar fi ca in cazul in care agricultorii sunt nevoiti sa foloseasca motosapa sau motocultorul primavara, sa astepte pana cand temperatura aerului de afara va fi undeva la valoarea de 15 grade Celsius. Este usor de depistat daca pamantul este atat de bine uscat, incat sa poata fi pregatit. Se ia o mana de pamant in mana si se strange, iar daca se faramieaza, poate fi inceputa operatiunea de prelucrare a solului.

Alegerea motocultorului

Atunci cand este necesara alegerea motocultorului, trebuie facuta precizarea ca exista diferite modele, care sunt impartite in trei mari categorii (hobby, semiprofesionale si profesionale).

Alegerea motocultorului ar trebui sa fie facuta in functie de suprafata de teren care urmeaza sa fie lucrata cu ajutorul acestui utilaj. Apoi, trebuie facuta precizarea ca si tipul solului are o mare importanta in ceea ce priveste alegerea utilajului. Totodata, chiar si tipul culturii pentru care este achizitionat motocultorul, are importanta.

Pentru suprafete de maxim 5000 de metri patrati, se poate alege un motocultor hobby, in timp ce pentru suprafete cuprinse intre 5000 de metri patrati si 10.000 de metri patrati, se recomanda un utilaj semiprofesional.

Pentru suprafete de teren mai mari de 10.000 de metri patrati, ideale sunt motocultoarele profesionale.

0 Shares
You May Also Like