Ce tipuri de sisteme de incalzire centrala exista?

Ce tipuri de sisteme de incalzire centrala exista?

0 Shares
0
0
0

Mentinerea locuintelor noastre calduroase si primitoare este o necesitate uriasa pentru toti, dar dorim, de asemenea, sa putem sa ne incalzim eficient locuintele pentru a reduce costurile facturilor noastre la incalzire.

Ne bazam pe sistemele noastre de incalzire centrala si atunci cand functioneaza corect, stim ca ne putem baza pe acestea pentru ne pastra casele la o temperatura confortabila, uniforma.

Dar daca sistemul dvs. de incalzire centrala nu functioneaza la fel de bine cum ar trebui? Exista alt tip pe care l-ati putea incerca?  Aflati raspunsul in ghidul nostru pentru sistemele de incalzire centrala.

Ce este incalzirea centrala?

Incalzirea centrala este procesul prin care caldura calatoreste in jurul casei dvs., de obicei printr-un sistem de conducte care provin din cazanul dvs., care calatoreste in jurul casei dvs., chiar si sub podea si trece prin calorifere. Aceasta caldura poate fi reglata folosind un termostat de incalzire centrala, regulator de timp sau supape de radiator pentru a va ajuta sa gasiti temperatura perfecta la momentul potrivit.

Care sunt diferitele forme de incalzire centrala?

Exista patru tipuri principale de incalzire centrala disponibile: sisteme umede, incalzitoare electrice, sisteme de aer cald si incalzire urbana. Cele mai frecvente sunt sistemele umede, urmate de incalzitoarele de depozitare.

Sisteme umede

Sistemele umede sunt cel mai popular tip de incalzire centrala in foartem ulte tari europene. Puteti spune ca aveti un sistem umed daca cazanul dvs. arde combustibil pentru a incalzi apa, care este apoi pompat in calorifere sau in conducte pentru pardoseala pentru a va incalzi casa.

Avantaje: intrucat majoritatea sistemelor umede functioneaza pe un cazan de gaz, sunteti capabil sa va incalziti eficient locuinta, deoarece gazul este de aproximativ trei ori mai ieftin decat energia electrica.

Sisteme de aer cald

Sistemele de aer cald au fost foarte mari in anii saptezeci si, in ciuda popularitatii lor in scadere, veti constata ca unele proprietati mai vechi sunt inca incalzite in acest fel.

Veti sti ca aveti un sistem de aer cald daca in loc de unul umed, in cazul in care aerul rece este aspirat din exterior si apoi este incalzit de cazan. Apoi este dus in jurul casei in conducte si eliberat in camere prin guri de aerisire sau de podea.

Avantaje: incalzirea aerului este foarte eficienta – poate incalzi rapid o camera si poate opri umiditatea si condensul.

Incalzitoare de stocare electrice

Incalzitoarele electrice de stocare folosesc radiatoare umplute cu caramizi extrem de eficiente in stocarea cantitatilor mari de caldura. Radiatoarele folosesc electricitate in varf pentru a „incarca” peste noapte si apoi elibereaza caldura stocata in timpul zilei cand este nevoie.

Desi sunt montate pe perete si arata ca un calorifer, este usor de spus daca locuinta dvs. este incalzita cu incalzitoare electrice. Probabil ca locuinta dvs. nu va avea cazan, iar caloriferele au controlul de intrare si de iesire, care va permit sa reglati cantitatea de caldura stocata si emisa.

Avantaje: incalzitoarele de stocare electrice sunt mult mai ieftine de instalat decat incalzirea centrala pe gaz si necesita o intretinere foarte mica.

Care sunt alternativele la incalzirea centrala cu gaz?

Desi gazul natural de la retea este cea mai eficienta optiune energetica si, prin urmare, cea mai ieftina, un numar mare de gospodarii din Marea folosesc alt tip de incalzire a locuintei.

Daca nu va puteti conecta la reteaua de gaze, dar doriti totusi toate avantajele unui sistem de incalzire centrala „umeda”, puteti obtine un cazan care functioneaza pe petrol, GPL (gaz petrolier lichid), lemn sau carbune. Cel mai des sunt utilizate ca alternativa, centralele pe lemne, despre care vom discuta pe scurt in continuare.

Incalzire centrala a locuintei pe lemne

Acest tip de centrale pe lemn folosesc busteni sau aschii de lemn pentru a furniza caldura si apa calda. Deoarece lemnul este un combustibil cu densitate redusa de energie, veti avea nevoie de mult spatiu de depozitare pentru a face din aceasta optiune fezabila.

Un mare avantaj al centralelor pe lemne, este acela ca in comparatie cu centralele pe gaz, acestea nu necesita autorizatii speciale pentru a fi instalate. In plus, centralele pe lemne se pot instala chiar si in zonele in care nu exista retea de gaze naturale, si necesita service centrale termice foarte rar.

Centralele termice pe lemne pot fi montate independent, insa pot fi conectate si la diferite echipamente de incalzire. Un alt detaliu important este acela ca puteti folosi diferite tipuri de lemne pentru a incalzi locuinta cu o asemenea centra. Puteti folosi lemn de salcam, de brad, de pin, frasi, etc.

Cat costa incalzirea centrala?

Daca v-ati mutat intr-o casa fara incalzire centrala, va trebui sa platiti un cazan nou, radiatoare, conducte si costul fortei de munca. Preturile vor varia considerabil in functie de tipul de incalzire pentru care optati. Cert insa este faptul ca este necesar sa aveti o centrala termica, indiferent ca este electrica, pe gaz sau pe combustibil solid.

0 Shares
You May Also Like