Ce probleme puteti avea cu filtrul de particule?

Ce probleme puteti avea cu filtrul de particule?

0 Shares
0
0
0

Filtrele de particule au aparut relativ recent la motoarele diesel, acum circa 10 ani, ca de altfel si la catalizatoarele de la motoarele pe benzina. Practic cele mai multe probleme apar doar atunci cand masina circula pentru extrem de mult timp in trafic urban, iar filtrul se colmateaza.

Sistemul este in asa mod construit pentru ca o astfel de problema sa fie evitata, practic injectia avand un mod de functionare special prin care reuseste sa creasca foarte mult temperatura gazelor care sunt evacuate asa incat filtrul este bine curatat si procesul se repeta. Regenerarea filtrului de particule nu se realizeaza mereu cum ar trebui si atunci se va aprinde un martor in bord.

Nereusind sa aveti grija de acest aspect, filtrul se va colmata definitiv, fiind necesara practic inlocuirea acestuia, pretul fiind foarte mare, putand sa ajunga in functie de modelul masinii si la 1500 de euro. O alta solutie este ca acesta sa fie scos definitiv, iar apoi calculatorul masinii sa fie rescris, pentru a ignora lipsa lui. Modelele mai noi de masini pe motoare diesel nu mai au asa mari probleme, in schimb cele mai vechi se lovesc de acestea la tot pasul, pentru ca Soft-auto.ro trebuie sa functioneze.

Ce se poate intampla daca se infunda filtrul? Foarte important este sa nu lasati practic pe nimeni sa sparga sau sa faca gaura in elementul filtrant al filtrului de particule, deoarece nu se rezolva deloc problema iar costurile ulterioare sunt foare mari.

De exemplu un filtru nou de particule costa intre 400 si 3000 de euro in functie de modelul de autoturism. Important este de asemenea sa nu incercati curatarea filtrelor de particule cu chimicale, benzina sau motorina si mai ales cu apa.

Dupa uscarea acestor elemente, in contact cu funinginea in elementul filtrant, se intareste ca betonul dupa care filtrul este nefolosibil. Filtrul se poate infunda din mai multe motive. Acestea pot fi, calitatea motorinei, uleiul prost de motor, injectoare motor, folosirea autoturismului in mediul urban, etc.

Pentru inceput se va aprinde doar martorul DPF din bord care va avertizeaza ca aveti probleme la filtrul de particule. Daca veti continua ignorarea problemei funinginea va va distruge filtrul si veti ajunge automat la un service auto. In cazul aparitiei pentru prima data a martorului DPF, puteti sa incercati o deblocare a filtrului, conducand autoturismul in treapta a-3-a la o turatie de 1800 constanta.

Daca nu se deblocheaza imediat filtrul de particule, incercati din nou. Daca nu se reuseste deblocarea DPF mergeti la primul service care are in dotare testere compatibile cu marca dumneavostra de autoturism si fortati regenerarea. Daca testerul ve reusi sa termine regenerarea fortata atunci practic nu aveti probleme cu senzorii iar sistemul s-a infundat din cauze normale.

Dupa ce ati efectuat o regenerare fortata, iar martorul DPF s-a stins, incercati un aditiv ca sa preveniti incarcarea filtrului de particule din nou. Daca dupa o asemenea regenerare fortata tot se mai aprinde martorul DPF, atunci va trebui demontat filtru de particule de pe autoturism si curatat la un service specializat.

0 Shares
You May Also Like