Ce este vata minerala?

0 Shares
0
0
0

Vata minerala este un produs anorganic, nemetalic, fabricat dintr-un amestec controlat cu atentie de materii prime, care cuprinde in principal fie piatra, fie siliciu, care sunt incalzite la o temperatura ridicata pana la topire. Sticla topita sau piatra este apoi rotita si formata intr-o vata fibroasa flexibila pentru prelucrarea ulterioara a produselor finite.

Proprietatile termice, incendiare si acustice exceptionale ale vatei minerale deriva din covorul fibrelor care impiedica miscarea aerului, si din compozitia chimica inerta a vatei minerale.

Vata minerala este un material foarte versatil si poate fi fabricat la mai multe densitati diferite pentru a da proprietati diferite; este de-asemenea fabricata in diverse forme si confruntata cu o varietate de materiale de tabla.

Gama de produse include material granular liber, utilizat pentru izolatia peretilor, placi pentru pereti, rulouri pentru izolarea mansardei, pana la sectiuni de teava preformate si fatate, placi de tavan si panouri acustice.

Beneficii

Izolare termica

Vata minerala ofera o izolatie termica excelenta, ceea ce contribuie la restrictionarea transferului de caldura prin plicurile cladirii reducand astfel cererea de incalzire a spatiului, si energie de racire.

La randul sau, vata reduce o serie de impacturi negative asupra mediului, asociate cu productia de gaz si electricitate, inclusiv emisiile de CO2 si alti poluanti, cum ar fi de exemplu Dioxidul de sulf (SO2) si Oxizii de azot (NOX), care sunt asociati atat cu incalzirea globala, cat si cu ploaia acida.

Pe langa aceste avantaje pentru mediu, izolatia termica asigura un confort sporit pentru ocupantii cladirii, care este mai calda iarna si mai rece vara, si ofera economii substantiale de costuri.

Protectie acustica

Abilitatea de care dispune vata minerala, si anume aceea de a absorbi energia sonora, inseamna ca este capabila sa imbunatateasca performantele acustice ale peretilor, podelelor si acoperisurilor; contribuind la restrictionarea transferului de zgomot in interiorul unei cladiri, de la o cladire la alta, cat si de la o cladire si mediul extern.

Protectia impotriva incendiilor

Vata minerala este incombustibila, asigura astfel o protectie impotriva incendiilor. Astfel, vata este incorporata si contribuie eficient la siguranta la foc a cladirilor.

Protectia mediului

Vata minerala care se foloseste pentru izolatii, este unul dintre putinele materiale de constructie care economiseste energie in utilizare si reduce nevoia de ardere a combustibililor fosili pentru a furniza energie pentru incalzirea sau racirea cladirilor. In acest fel, nu veti polua la fel de mult precum cei care nu si-au izolat locuintele cu acest tip de vata.

Este un material versatil

Vata minerala poate fi fabricata pentru a satisface o gama larga de cerinte. Indiferent daca este utilizata in mansarde, acoperisuri, pereti cavitati, pereti solizi, panouri structurate sau conducte, vata minerala este acoperita, literal.

Este usor de instalat

Vata minerala este extrem de usoara si flexibila si se mentine intre cherestea, cadre metalice si capriori, fara a fi nevoie de fixari suplimentare. Aceasta inseamna ca este usor de instalat, si este de-asemenea usor de lucrat cu ea.

Noile metode de fabricatie inseamna de asemenea, ca unele izolatii sunt mai blande si mai usor de manipulat decat oricand, pastrand in acelasi timp performantele ridicate.

Utilizeaza materiale reciclate

Deoarece vata minerala este formata din materii prime precum sticla, poate fi creata din ingrediente reciclate. De exemplu, exista foarte multi producatori care folosesc in proportie de peste 80-90% sticla reciclata pentru a crea vata minerala.

Nu este groasa

In ciuda faptului ca este incredibil de eficienta ca material de izolare, vata minerala este mai putin densa decat omologii sai, ceea ce inseamna mai putina energie, si sunt necesare mai putine emisii in procesul sau de fabricatie, contribuind astfel la cresterea si mai mare a certificatelor de mediu.

Cum se transporta produsele din vata minerala?

Tehnologia moderna de ambalare si elasticitatea vatei minerale moderne inseamna ca produsele pot fi adesea ambalate la o noua parte din volumul lor original, fara a afecta negativ grosimea instalata.

Mai putine camioane sunt necesare pentru transport, reduc astfel impactul transportului asupra mediului inconjurator. Odata ambalat, produsul se extinde rapid la grosimea initiala, gata de instalare.

Siguranta specificarii si utilizarii izolatiei din vata minerala

Exista multe mituri si neintelegeri care au aparut, referitor la siguranta vatei minerale, insa toate acestea au fost toate studiate si eliminate prin cercetari independente minutioase.

Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, Clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si amestecurilor ofera un mijloc de a demonstra lipsa potentialului cancerigen. Vata minerala indeplineste sau depaseste aceste cerinte, astfel incat nu este clasificata drept cancerigen in UE.

In concluzie, vata minerala este unul dintre cele mai comune materiale de izolare fabricate si este folosita in cladiri din intreaga lume. Acest lucru nu este de mirare in conditiile in care in primul rand, vata minerala este sigura pentru sanatate, dupa cum am vazut in randurile de mai sus, dar ofera si o serie importanta de beneficii (usor de instalat, material versatil, material prietenos cu mediul, material subtire), plus diferite alte beneficii foarte importante.

0 Shares
You May Also Like