Ce-este-Moartea

Ce este Moartea?

0 Shares
0
0
0

Moartea este cunoscuta sub numele de incetarea vietii. Moartea isi are originea ca o consecinta a imposibilitatii organice de a sustine procesul homeostatic. Etimologic, cuvantul moarte este de origine latina “mors” sau “mortis”.

Moartea poate fi cauzata de diferite cauze: boala, sinucidere, omucidere sau unele traume contondente, aceasta din urma este ceea ce este cunoscut sub numele de moarte violenta si, in plus, exista si alte decese, printre care se numara:

  • Moartea naturala: este produsa de o patologie sau o boala, fara nicio cauza externa, de exemplu: o boala infectioasa, tumorala etc.
  • Moartea cerebrala: caracterizata printr-o pierdere definitiva a functiilor clinice ale creierului, inclusiv trunchiul cerebral. Unele boli legate de moartea cerebrala sunt: traumatism cranian, contuzie cerebrala, hemoragie subarahnoidiana, printre altele.
  • Moartea subita: este debutul brusc si neasteptat al stopului cardiac la o persoana care parea sa fie in stare buna de sanatate. Principala cauza a mortii subite este aritmia cardiaca, inima nu mai bate, in cateva secunde individul isi pierde cunostinta si, in cele din urma, isi pierde capacitatea de a respira. Exista cazuri, cunoscute sub numele de resuscitare brusca in care resuscitarea cardiopulmonara poate face ca aritmia sa dispara si pacientul sa revina la viata. Vezi aici totul despre site-ul Repatriere Decedati.

Este demn de remarcat faptul ca, datorita progreselor tehnologice si medicale, exista posibilitatea ca o persoana cu moarte cerebrala sa-si mentina respiratia si activitatea cardiaca prin ventilatie mecanica. Deconectarea individului la acest mecanism este luata in considerare de medici ca urmare a rezultatelor diferitelor examinari medicale, deoarece nu exista inca parametri pentru a prezice succesul sau esecul lor.

Fiinta umana se naste, traieste, se reproduce si moare. In ciuda cunostintelor sale, individul nu este niciodata pregatit sa-si traiasca propria moarte sau pe cea a unui membru al familiei sau a unui prieten. In considerare, moartea provoaca sentimente negative nesfarsite, cum ar fi: durere, daune, descurajare, disperare, tristete, doliu, pustiire, printre altele.

Care sunt etapele (fazele) durerii dupa pierderea unei persoane dragi?

De obicei, in procesul de doliu, pot fi diferentiate diferite etape, fiecare cu caracteristicile sale particulare. Acestea sunt dupa cum urmeaza:

  • Negare: In primele momente dupa pierdere, persoana nu poate crede ce s-a intamplat, are nevoie de timp pentru a procesa ceea ce s-a intamplat.
  • Furie: Odata ce ati acceptat ceea ce s-a intamplat, este obisnuit sa apara furie, din cauza neputintei generate de situatie.
  • Negociere: In aceasta faza, persoana incepe sa intre in contact cu realitatea pierderii, desi, in acelasi timp, incearca sa inverseze situatia. Acest lucru se poate intampla, de exemplu, la persoanele diagnosticate cu o boala terminala care insista sa caute alternative de tratament.
  • Depresia: In aceasta faza incepem sa ne punem intrebari existentiale in urma pierderii. Moartea unei persoane dragi ne poate ajuta sa ne reordonam prioritatile, sa pretuim relatii mai reale si mai non-superficiale, sa ne gandim la ceea ce ne face cu adevarat fericiti etc.
  • Acceptare: Persoana ajunge sa accepte durerea si pierderea si incepe sa-si reia viata cu o anumita normalitate. De exemplu, intoarcerea la locul de munca, intalnirea cu prietenii etc.

Despre moarte in stiinta si perceptia comuna

Exista multe referiri anecdotice la oameni care sunt declarati morti de catre medici si apoi „intorc la viata”, uneori cateva zile mai tarziu in propriul sicriu, sau cand procedurile de imbalsamare sunt pe cale sa inceapa. De la mijlocul secolului al XVIII-lea incoace, a existat o crestere a fricii publicului de a fi ingropat de viu din greseala  si multe dezbateri despre incertitudinea semnelor mortii. Au fost facute diverse sugestii pentru a testa semnele de viata inainte de inmormantare , variind de la turnarea de otet si piper in gura cadavrului pana la aplicarea de tevi rosii fierbinti pe picioare sau in rect . Scriind in 1895, medicul JC Ouseley a sustinut ca pana la 2.700 de oameni erau ingropati prematur in fiecare an in Anglia si Tara Galilor, desi altii estimau ca cifra este mai aproape de 800.

In cazurile de soc electric , resuscitarea cardiopulmonara (CPR) timp de o ora sau mai mult poate permite nervilor uimiti sa se recupereze, permitand unei persoane aparent moarte sa supravietuiasca. Oamenii gasiti inconstienti sub apa inghetata pot supravietui daca fetele lor sunt tinute reci pana cand ajung la camera de urgenta. Acest „raspuns de scufundare”, in care activitatea metabolica si cerintele de oxigen sunt minime, este ceva ce oamenii il impartasesc cetaceelor ​​numit reflexul de scufundare al mamiferelor.

Pe masura ce tehnologiile medicale avanseaza, ideile despre momentul in care apare moartea ar putea trebui reevaluate in lumina capacitatii de a reda vitalitatea unei persoane dupa perioade mai lungi de moarte aparenta (cum s-a intamplat atunci cand CPR si defibrilarea au aratat ca incetarea batailor inimii este inadecvata ca un indicator decisiv al mortii).

Lipsa activitatii electrice a creierului poate sa nu fie suficienta pentru a considera pe cineva mort din punct de vedere stiintific. Prin urmare, conceptul de moarte teoretica a informatiei  a fost sugerat ca un mijloc mai bun de a defini cand are loc moartea adevarata, desi conceptul are putine aplicatii practice in afara domeniului crioniciei .

0 Shares
You May Also Like