Ce este HTML 5?

0 Shares
0
0
0

Cand Steve Jobs a refuzat sa permita Flash pe dispozitivele iOS, el a sustinut ca HTML5 ar putea face tot ce a facut Flash.

El nu era pe deplin onest – domeniul denaturarii realitatii a fost puternic in acea zi – dar in cele din urma Apple a castigat si Adobe nu a introdus flash pe dispozitivele iOS; HTML5 este tehnologia care transforma web-ul. Si ce anume este si ce vrea de la noi? Mai multe explciatii primim astazi de la DroidWebDesign.

Ce este HTML5?

HTML5 este ultima versiune a Hypertext Markup Language, codul care descrie paginile web. De fapt, sunt trei tipuri de cod: HTML, care ofera structura; Foi de stil cascada (CSS), care se ocupa de prezentare; si JavaScript, care face lucrurile sa se intample.

Ce este minunat despre HTML5?

HTML5 a fost proiectat pentru a oferi aproape tot ceea ce doriti sa faceti online fara a necesita programe suplimentare, cum ar fi pluginurile de browser. El face totul, de la animatie la aplicatii, muzica la filme, si poate fi, de asemenea, utilizat pentru a construi aplicatii incredibil de complicate care ruleaza in browser-ul dvs.

HTML5 nu este o proprietate, deci nu trebuie sa platiti redevente pentru a o utiliza. Este, de asemenea, cross-platform, ceea ce inseamna ca nu va intereseaza daca utilizati un tableta sau un smartphone, un netbook, un laptop sau un ultrabook sau un Smart TV: daca browserul dvs. accepta HTML5, ar trebui sa functioneze fara probleme. Inevitabil, este un pic mai complicat decat atat.

Ce face HTML5?

Am parcurs un drum lung din moment ce HTML abia putea sa se ocupe de un aspect simplu al paginii. HTML5 poate fi folosit pentru a scrie aplicatii web care inca functioneaza atunci cand nu sunteti conectat la retea; sa spui site-ului web unde te afli fizic; pentru a gestiona video de inalta definitie; si pentru a oferi o grafica extraordinara.

Cand va fi terminat HTML5?

HTML5 este un standard in evolutie, deci este putin complicat sa vorbim cand va fi terminat. Ceea ce este important este faptul ca functiile HTML – cum ar fi geolocatia mai sus mentionata, aplicatiile web, video si grafice, pot fi utilizate acum, cu conditia ca browserul sa le accepte.

Am nevoie de un browser HTML5?

Probabil ca aveti deja unul. Toate browserele mari de nume – Internet Explorer, Edge, Firefox, Chrome, Safari si Opera, Mobile Safari si browserul Android – suporta HTML5, dar nu suporta toate aceleasi lucruri.

Firefox accepta, in general, cea mai larga selectie de caracteristici HTML5, urmat  de Chrome si Safari, dar dupa cum am spus, HTML5 este un standard in evolutie, iar cele mai recente versiuni ale fiecarui browser nu acopera decat elementele de baza.

Exista trei elemente principale pentru video: Ogg Theora, care este sustinuta de fiecare bara de browser Internet Explorer (asistenta Safari necesita o instalare manuala); H.264, care este sustinut de toti, dar cu Firefox; si VP8 / WebM, care este sustinut de tot (desi Safari si IE necesita instalari manuale).

0 Shares
You May Also Like