Ce este ecografia mamara?

Ce este ecografia mamara?

0 Shares
0
0
0

Ecografia de san mai este cunoscuta si ca ecografie mamara si foloseste undele sonore cu scopul de a reda imaginea tesuturilor din interiorul sanului. Daca intentionati sa optati pentru o ecografie mamara Cluj, trebuie sa stiti ca in timpul ecografiei nu sunt folosite razele X si nici alte tipuri de radiatii care pot fi daunatoare.

Care sunt cateva utilizari comune ale procedurii?

Determinarea naturii unei anomalii a sanilor

Utilizarea primara a ultrasunetului mamar este de a ajuta la diagnosticarea anomaliilor mamare detectate de un medic in timpul unui examen fizic si pentru a caracteriza anomaliile potentiale observate la mamografie sau imagistica prin rezonanta magnetica mamara (RMN).

Imagistica cu ultrasunete (ecografie mamara) poate ajuta sa se determine daca o anomalie este solida (care poate fi o leziune non-canceroasa de tesut sau o tumora canceroasa), plina cu lichid (cum ar fi un chist benign) sau atat chistica, cat si solida. Ecografia mamara este utilizata pentru a evalua aportul de sange in leziunile mamare.

Beneficii:

  • Cele mai multe scanari cu ultrasunete sunt neinvazive (fara ace sau injectii);
  • Ocazional, un examen cu ultrasunete poate fi temporar incomod, dar nu ar trebui sa fie dureros;
  • Ecografia este disponibila pe scara larga, usor de utilizat si mai putin costisitoare decat alte metode imagistice;
  • Imagistica cu ultrasunete este extrem de sigura si nu utilizeaza nici o radiatie ionizanta;
  • Scanarea cu ultrasunete ofera o imagine clara a tesuturilor moi care nu apar bine pe imaginile cu raze X;
  • Ecografia ofera imagistica in timp real, facandu-l un instrument bun pentru ghidarea procedurilor minim invazive , cum ar fi biopsiile;
  • Imagistica cu ultrasunete poate ajuta la detectarea leziunilor la femeile cu sanii densi;
  • Ecografia poate ajuta la detectarea si clasificarea unei leziuni a sanului care nu poate fi interpretata in mod adecvat numai prin mamografie;
  • Folosind ultrasunete, medicii pot sa determine ce se datoreaza tesutului normal (cum ar fi lobulii de grasime) sau chisturilor benigne. Pentru majoritatea femeilor de 40 de ani si peste, o mamografie va fi utilizata impreuna cu ultrasunetele. Pentru femeile sub varsta de 40 de ani, ultrasunetele sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a determina daca o zona de ingrijorare necesita o biopsie sau nu.

Riscuri:

Pentru ecografia standard de diagnostic, nu exista efecte nocive cunoscute asupra oamenilor.

SUPLIMENTAR

Biopsia mamara ghidata ecografic. Cand un examen cu ultrasunete arata o anomalie suspecta a sanului, un medic poate alege sa efectueze o biopsie ghidata cu ultrasunete. Deoarece ecografia ofera imagini in timp real, este adesea folosita pentru a ghida procedurile de biopsie. Un examen cu ultrasunete va trebui, sa fie efectuat inainte de biopsie pentru a planifica procedura si a determina daca aceasta metoda de biopsie poate fi utilizata.

 

 

0 Shares
You May Also Like