Cauze care duc la pierderea datelor din laptop sau desktop

Cauze care duc la pierderea datelor din laptop sau desktop

0 Shares
0
0
0

Pierderea datelor poate cauza adevarate blocaje in existenta cotidiana. Pe memoriile dispozitivelor laptop/desktop stocam volume impresionante de informatii, de la imagini capturate in momente cheie, la date legate de activitati cotidiene, planificari si documente personale. Se poate spune ca odata cu defectarea dispozitivului de stocare, se pierde o parte importanta din viata! Chiar daca exista specialisti in recuperare date, exista riscul ca informatiile sa nu poata fi recapatate in totalitate. In randurile urmatoare vom descoperi care sunt cele mai frecvente cauze care duc la pierderea datelor si care sunt solutiile care te pot ajuta sa eviti astfel de situatii.

1.Stergerea accidentala 

Conform tehnicienilor in recuperare date, cea mai frecventa cauza a pierderii informatiilor semnalata de clienti este stergerea accidentala. Operatiunile de actualizare si stergere fac parte din rutina zilnica. In incercarea de reorganizare cei mai multi utilizatori risca sa piarda informatii esentiale. Stergerea accidentala urmata de inlocuirea spatiului prin rescriere poate duce la imposibilitatea recuperarii datelor. Sfatul specialistilor este ca in situatia in care s-a sesizat orice stergere accidentala sa se ia masuri inteligente. Prima dintre acestea este oprirea oricarei activitati de redactare, editare, cautare si de contactare a service -urilor ce realizeaza recuperare date. Chiar daca sunt disponibile o serie de softuri concepute pentru recuperarea datelor, incorect utilizate pot avea efectul contrar: de pierdere iremediabila a informatiilor.

  1. Virusi

Deschiderea unui email virusat, descarcarea unui program cu malware, sau a unor imagini infestate pot fi cauza pentru defectarea dispozitivului si pierderea fisierelor importante. Si in aceasta situatie este indicat sa se contacteze specialistii care pot ajuta in procesul de recuperare date. Trebuie mentionat ca formatarea sau reinstalarea sistemului de operare va duce sigur la pierderea unui volumul important de informatii.

Daca dispozitivul in cauza este utilizat pentru gestionarea unui business, pierderile pot fi devastatoare. Pentru a recupera bazele de date, istoricul clientilor, furnizorilor s.a este esential sa se colaboreze doar cu specialisti. Sfatul acestora, este de a avea intotdeauna backup sau de a avea alternativa online, pastrata in cloud, dropbox, s.a.

  1. Daune ale hardului/ssd-ului

Uzura este un alt motiv pentru care se pot pierde informatii importante. Scrierea si rescrierea duc in timp la uzura fizica a componentei de stocare. In astfel de situatii dispozitivul nu mai functioneaza eficient, iar fisierele nu se mai salveaza.

Totusi nu este singura situatie  de pierdere a datelor, deteriorarile de natura mecanica, provocate de scapari accidentale, manipulare defectuoasa, operatiuni de curatare incorect realizate si variatii de energie, pot duce la pierderea fisierelor. In astfel de imprejurari este esential ca dispozitivul sa fie vazut de specialisti, orice incercare de “reparare” poate produce daune iremediabile in procesul de recuperare date.

  1. Pierderea/furtul dispozitivului

Situatiile de furt nu sunt tocmai iesite din comun, insa pot duce la adevarate tragedii pentru utilizator in special cand datele stocate sunt esentiale pentru business! Pentru a preintampina astfel de situatii, specialistii in recuperare date recomanda utilizarea solutiilor alternative de salvare a informatiilor. Un hard extern sau un cont de cloud a carui parola poate fi schimbata instantaneu sunt cateva dintre alternativele la indemana.

Indiferent de situatie cea mai buna solutie de salvare a informatiilor  este de a opri activitatea si de a prezenta dispozitivul unor persoane autorizate, cu experienta in procesul de recuperare date. Orice interventie gresita, poate duce la pierderea iremediabila a fisierelor.

 

0 Shares
You May Also Like