Care este cel mai bun suvenir de luat din Romania

Care este cel mai bun suvenir de luat din Romania?

0 Shares
0
0
0

In fiecare an, tara noastra este vizitata de o multime de turisti straini care fie aleg sa viziteze litoralul Marii Negre, fie aleg sa viziteze zonele montane ale tarii. Unii turisti isi doresc neaparat sa viziteze Castelul lui Dracula, altii sunt fascinati de orase precum Sighisoara, Brasov sau Sibiu, iar exemplele pot continua.

Ei bine, acesti turisti cu siguranta isi doresc sa plece din tara noastra cu un suvenir, asa ca intrebarea este urmatoarea: Care este cel mai bun suvenir de luat din Romania? Aceasta este o intrebare simpla, dar este destul de greu de raspuns, avand in vedere complexitatea culturii noastre si limitele de bagaje ale companiilor aeriene.

Unii se gandesc ca suvenirul ideal ar putea fi magnetul traditional de frigider sau o carte postala, un CD cu muzica traditionala, mancare sau bautura tipica, o cana speciala, o lingura sculptata, oala locala, iar lista poate continua.

Pentru cei care nu stiau insa, Romania se mandreste cu ia traditional romaneasca, asa ca suvenirul perfect pentru turistii care ne viziteaza tara poate fi o ie nationala, acesta fiind cea care reprezinta bluza traditionala romaneasca purtata de obicei de femei, desi exista o ie nationala si pentru barbati.

Aceasta bluza imbratiseaza esenta credintelor romanesti si este speciala pentru fiecare persoana care o poarta. Deoarece bluza romaneasca devine din ce in ce mai populara si este reinventata de designeri nationali si internationali, credem ca acesta este momentul perfect pentru a intelege importanta ei si de ce este o caracteristica definitorie pentru romanii din intreaga lume.

Inceput: Bluza romana, Henri Matisse si Yves Saint Laurent

In aprilie 1940, Henri Matisse a terminat “La blouse roumaine”, incepand cu pictura in noiembrie 1939. Pictorul roman Theodor Pallady i-a dat cadou o colectie frumoasa de bluze romanesti traditionale, ceea ce l-a inspirat pe Matisse sa creeze aceasta pictura impreuna cu altii care se afla in prezent la Paris, la Muzeul National de Arta Moderna al Centrului Pompidou.

Patruzeci de ani mai tarziu, in 1981, aceste picturi ale lui Matisse au inspirat faimosul designer de moda Yves Saint Laurent sa-si imbrace modelele pentru prezentarea colectiei de toamna-iarna de la Paris. Iata cum strazile prafuite ale satelor romanesti au devenit un podium pentru hainele chic purtate de modelele internationale de varf. Bine, nu-i asa?

Aceasta colectie de moda a fost expusa mai tarziu la nivel mondial in numeroase muzee. In 2009, la un an dupa moartea lui Yves Saint Laurent, colectia a sosit la Bucuresti si a stat aici timp de doua luni (28 mai-26 iulie).

Astfel, designerul de moda a reusit sa ridice bluza romaneasca – manecile mari, gatul deschis, figurile geometrice brodate pe piept – la un obiect de cult. Acesta a fost doar inceputul, ca si dupa Saint Laurent, bluza romaneasca a fost folosita si ca sursa de inspiratie de catre alti designeri de moda, cum ar fi Jean-Paul Gaultier, Oscar de la Renta si Tom Ford. De exemplu, Tom Ford a reinterpretat bluza transilvaniana cu broderie neagra specifica regiunii, care a aparut in revista americana Vogue in martie 2012 purtata de cantareata britanica Adele.

Tinand cont de aceste aspecte, nu putem decat sa ne mandrim peste tot in lume cu ia traditionala romaneasca, si putem sa fim mandrii ca strainii aleg ca suvenir atunci cand pleaca din Romania, ia nationala.

0 Shares
You May Also Like