Cand si de ce se poate defecta turbosuflanta?

Cand si de ce se poate defecta turbosuflanta?

0 Shares
0
0
0

Cu toate ca exista numeroase si variate probleme care vor cauza o defectiune a turbocompresorului si pot necesita reparatii turbosuflanta, acestea pot fi impartite in cinci grupe dupa cum urmeaza:

  1. LIPSA ULEIULUI LUBRIFIANT SAU A INTARZIERII ULEIULUI

Deoarece turbo-ul se invarte cu viteze foarte mari, pana la 100.000 rpm, nevoia de ulei are o importanta primordiala. Uleiul este necesar la debitul si presiunea corecte pentru a face urmatoarele: –

(a) Ungeti lagarele de tractiune si bielele

(b) Stabilizati axul rotativ si lagarele

(c) Actionati ca lichid de racire inainte de a atinge viteze mari

Pe masura ce viteza turbocompresorului si incarcarea motorului cresc, la fel creste nevoia de ulei atat ca lubrifiant, cat si ca lichid de racire. Daca exista o intarziere pentru o perioada scurta de timp a uleiului de a ajunge la turbocompresor, atunci se va produce defectarea rulmentului.

Intarzierea uleiului poate fi recunoscuta foarte simplu prin albirea lagarelor sau a arborelui. Albastrul este pur si simplu culoarea arborelui atunci cand a fost expus la caldura excesiva.

  1. MATERIAL STRAIN SAU MURDARIE IN SISTEMUL DE UNGERE

Multi operatori presupun, in mod gresit, ca daca functioneaza motoarele cu ulei murdar sau contaminat, filtrele de ulei vor elimina orice materie straina inainte ca uleiul sa ajunga la motor si, in cazul nostru, rulmentii turbocompresorului: poate fi o greseala foarte costisitoare.

Toate aceste materiale pot provoca deteriorarea rulmentilor atunci cand cantitatea este suficienta pentru a provoca uzura rulmentului si uzura carcasei rulmentului sau daca particulele de murdarie sunt suficient de mari pentru a bloca pasajele interne ale uleiului turbo, astfel incat unitatea sa ramana infometata de ulei.

Rulmentii turbo sunt cel mai probabil predispusi sa esueze inaintea rulmentilor motorului principal, pur si simplu deoarece turbocompresorul se roteste cu viteze mult mai mari decat motorul. O unitate cu 80.000 rpm va avea o viteza de varf a lamei pe roata compresorului de 700 de mile pe ora. Noile modele de turbocompresoare au viteze de lama de peste 1.000 de mile pe ora.

  1. DEFALCAREA ULEIULUI

Ungerea cu motorina este o parte foarte importanta a motorului si, desi tehnologia moderna a uleiului a parcurs un drum lung in furnizarea de uleiuri bune, avem inca doua probleme de baza pentru a face fata:

(a) Deteriorarea uleiului: temperaturile ridicate care sunt prezente in motoarele diesel moderne pot determina craparea sau descompunerea uleiurilor. Aceasta actiune produce materiale carbonace (ramase), care se lipesc de inelele motorului si cauzeaza alte probleme.

Oxidarea este cauzata de hidrocarburile din amestecul de ulei cu oxigenul; acest lucru produce acizi organici, dintre care exista doua tipuri principale: cei cu punct de fierbere scazut si cei cu un nivel foarte coroziv.

Aceste produse sunt responsabile pentru cateva dintre problemele legate de motoarele diesel si turbosuflante. Daca acizii sunt albati pentru a deveni concentrati, ei vor ataca rulmentii etc., provocand pitting si defectiune ulterioara. De asemenea, reactioneaza la uleiul ramas pentru a forma namol, acesta este apoi depus in intregul motor, in special in filtrele care agraveaza alimentarea cu ulei de turbocompresor. Oxidarea mai grea determina aparitia lacului dur.

In cazul in care namolul este permis sa se acumuleze in sistemele de ulei, deoarece acesta trece prin turbo, acesta este aruncat prin forta centrifuga din arborele rotativ impotriva peretilor si a suprafetelor interne ale carcasei lagarului, unde se poate lipi si impiedica curgerea libera a uleiului.

In timp, acumularea va cauza probleme cu scurgerea uleiului, ceea ce duce la scurgerea uleiului din capatul turbinei unitatii. Daca se permite acumularea acestei materii pe partea turbinei, caldura va duce la o coacere si rezultatul este de obicei un dezechilibru in sistemul de turbocompresor.

(b) Contaminarea exterioara: Pana in prezent, am analizat pe scurt descompunerea uleiului cauzata de schimbarile uleiului, cauzate de obicei de expunerea la caldura si aer. Cu toate acestea, trebuie sa avem in vedere si alti agenti.

Printre acestia se numara produsele de ardere a combustibilului, cum ar fi cenusa, funingina, capetele grele care nu au ars de combustibil si apa. Toate aceste elemente provoaca contaminarea uleiului.

Motorul in sine contribuie la descompunerea uleiului in particulele de metal minuscule produse de uzura, care vor trece prin caile de ulei in turbo sau se oxideaza si vor grabi deteriorarea. In cele din urma, materia straina din exteriorul motorului, cum ar fi praful si murdaria, intra in cilindri prin sistemul de admisie a aerului.

  1. MATERIALE STRAINE IN SISTEME DE EVACUARE SAU FILTRARE A AERULUI

Orice material, care intra in aceste sisteme, va deteriora turbocompresorul si ar putea deteriora motorul. Deoarece un turbocompresor este un instrument de precizie, vulnerabilitatea acestuia va deveni instantaneu prima data cand orice particule vor intra in carcase; rotile vor fi deteriorate si ar putea duce bucati de aluminiu sa intre in motor, ceea ce duce la piston, supapa, captuseala si, eventual, deteriorarea arborelui cotit.

Acest tip de material va varia enorm de la praful din sistemul de aer la fragmentele de supape ale motorului din sistemul de evacuare. De asemenea, trebuie mentionat ca, in cazul in care orice corp strain ramane in aceste sisteme, turbo va reactiona cu posibile pierderi de putere, fum negru, consum excesiv de ulei si scurgeri si roti deteriorate.

  1. MATERIAL SI MANOPERA

Se folosesc numai materiale asigurate de calitate si se efectueaza verificari constante ale calitatii atat a materialului, cat si a manoperei pentru a indeplini specificatiile OE stricte.

Turbocompresorul este probabil componenta motorului care se defecteaza, iar aceasta proprietate este cauzata necunoasterea de catre proprietar de a conduce o masina turbo. Dupa cum am vazut, un turbo va creste o putere a motorului data cu aproximativ 30%; nu va schimba nici o caracteristica de functionare a motorului, va face doar ceea ce motorul ii spune sa faca.

Sursa de alimentare pentru turbocompresor sunt gazele de evacuare produse de motor, iar aceasta putere este controlata de debit, presiune si temperatura. Daca exista o defectiune a motorului sau o conditie anormala de lucru in motor, turbocompresorul nu va depasi acest lucru. De aici rezulta ca inlocuirea unei unitati defecte cu una noua nu va rezolva intotdeauna problema.

0 Shares
You May Also Like