Avantaje baterii solare si tipuri de baterii solare

Avantaje baterii solare si tipuri de baterii solare

5 Shares
0
0
5

Jim Biden, fratele vicepresedintelui Joe Biden, are o casa de vacanta pe o insula de pe coasta din Napoli, Florida. Nu exista nicio putere utilitara disponibila, dar datorita unei instalatii solare cu stocare, functiile din acasa functioneaza foarte bine. In acest articol va explicam printre altele si ce inseamna baterii acumulatori gel, alaturi de prezentarea altor tipuri de baterii.

Bateriile cu plumb au fost utilizate in domeniul energiei regenerabile si utilizate in mod eficient in aplicatiile off-grid la nivel global de zeci de ani.

Bateriile cu plumb-acid (VRLA) reglate de supape cuprind mici panouri absorbante de sticla (AGM) si celule de gel. Multe baterii AGM disponibile pe piata sunt construite in primul rand pentru aplicatii cu dubla utilizare sau in asteptare, cum ar fi backup-ul de urgenta, dar fara utilizare intensa. Cu toate acestea, noile modele AGM de mare putere au sporit performanta si productia totala de energie, facandu-le o alegere buna pentru aplicatiile de energie regenerabila la un pret mai mic decat bateriile cu gel.

Multi factori, inclusiv designul initial si intretinerea continua, influenteaza durata de viata a bateriei, astfel incat este dificil sa setati un interval de timp cand bateriile vor fi inlocuite. Bateriile plumb-acid umede trebuie reumplute in mod regulat, deoarece electrolitul care scufunda complet placile acumulatorului se evapora in timpul incarcarii. Carcasa bateriei necesita ventilatie pentru a evita acumularea gazului de hidrogen la niveluri periculoase.

Tehnologiile AGM si gel sunt totusi recombinante, ceea ce inseamna ca transforma intern hidrogenul si oxigenul in apa si nu necesita intretinere. Deoarece nu exista acid liber in interiorul acestor baterii, ele pot fi instalate in orice alta pozitie decat cu capul in jos. Deoarece aplicatiile solare pot fi in zone greu accesibile sau indepartate, capacitatea de a instala bateriile si de a le permite sa functioneze pe perioade lungi de timp fara intretinere este un beneficiu.

Eliminarea corespunzatoare a bateriilor plumb-acid este importanta deoarece acestea sunt toxice. Din fericire, industria de automobile a organizat pentru a recicla plumbul diverse zone in care puteti duce bateriile.

Containerele din plastic si capacele bateriilor vechi pot fi, de asemenea, neutralizate, reglate si folosite in cazuri precum crearea unor noi baterii. In unele cazuri, electrolitul este curatat, reprocesat si vandut ca electrolit de calitate. In alte cazuri, continutul de sulfat este extras ca sulfat de amoniu si utilizat in ingrasaminte. Separatorii sunt adesea utilizati ca sursa de combustibil pentru procesul de reciclare. Bateriile vechi pot fi returnate la retailerul bateriei, la statia de service auto, la producatorul de baterii sau la alte centre de colectare autorizate pentru reciclare.

Tehnologii de stocare Litiu-ion

Conform unui raport al US Solar Energy Monitor, bateriile litiu-ion sunt cea mai comuna tehnologie de stocare, indiferent de aplicatie. Exista trei tipuri: pungi, cum ar fi cele din smartphone-uri si tablete, cilindrice, cum ar fi scule electrice, si prismatice (care vin in diferite forme), cum ar fi in vehiculele electronice. Tipurile prismatice au de multe ori fete ondulate, care creeaza goluri de aer intre celulele adiacente si pot ajuta la racire. Acestea pot avea aplicatii in stocarea energiei solare, in special bateriile cu fosfat de fier de litiu (LFP).

O parte din costul acestor baterii vine de la necesitatea unui sistem de gestionare a bateriilor pentru a monitoriza tensiunea si temperatura fiecarei celule pentru a preveni incarcarea si descarcarea excesiva. Cu toate acestea, unii producatori observa ca, daca sunt dimensionate corect, celulele litiu-ion pot reduce costurile dispozitivelor periferice cum ar fi controlorii de incarcare, compensand pretul initial mai ridicat si reducand costurile.

5 Shares
You May Also Like