Alina Deaconesi, directoarea de spital care promovează tradițiile și valorile culturale românești

Alina Deaconesi, directoarea de spital care promovează tradițiile și valorile culturale românești

0 Shares
0
0
0

Tradițiile străvechi reprezintă comori inestimabile, care dau substanță unei comunități, făcând-o inegalabilă și nepieritoare. Cu toate că influențele occidentale moderne au pătruns intens în societatea românească, unele localități continuă să venereze frumusețea vieții patriarhale.

Un astfel de exemplu este comuna vâlceană Păușești-Măglași, unde Asociația „Familia Pro-Natură”, al cărei fondator și președinte este Alina Deaconesi, are ca obiectiv conservarea datinilor și obiceiurilor străvechi.

Hora satului, un mod autentic de afirmare a vieții

Directoarea Spitalului Balneomedcenter Sofianu din Râmnicu Vâlcea, Alina Deaconesi, este o susținătoare și o promotoare ferventă a tradițiilor și obiceiurilor populare. Ea a înființat Asociația „Familia Pro-Natură”, al cărei scop este de a sprijini membrii comunității din Păușești-Măglași, județul Vâlcea, să redescopere și să promoveze frumusețea, bogăția culturală și naturală, pe care zona a păstrat-o de-a lungul timpului.

Asociația „Familia Pro-Natură” desfășoară diverse activități pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos, protejarea mediului înconjurător și păstrarea legăturii dintre generații, prin perpetuarea tradițiilor.

„Hora satului” și „Claca în toamnă” sunt doar câteva exemple de datini și obiceiuri foarte cunoscute printre localnici. Tradiționala horă a satului avea, în trecut, o anumită sacralitate, constituind pentru vâlceni un mod autentic al afirmării vieţii, la fel de important ca alte activități precum munca sau hrana.

„Prin programele noastre, ne-am propus ca «Hora satului» să «reînvie» la Păușești-Măglași. De asemenea, asociația pune accentul pe întâlnirile constante între bunici, părinți și copii. Astfel, noile generaţii au oportunitatea de a învăța despre secretele gastronomiei locale, dar și despre dansurile şi datinile populare”, a precizat Alina Deaconesi, președintele și fondatorul Asociației „Familia Pro-Natură”.

Asociatia Familia Pro-Natură

„Îmi doresc să fiu o sursă de inspirație pentru alți români”

Unul dintre obiceiurile aduse în discuție de bunici, la cea mai recentă întâlnire cu tinerele generații, a fost „Aolică Mare”. Înainte de Lăsata Secului, tinerii se strângeau pe deal și făceau un foc mare. Acesta reprezenta un pretext prin care se anunțau viitoarele căsătorii. Dacă doi tineri din sate învecinate se îndrăgosteau de aceeași fată, începea o competiție sub forma unor strigări pline de ironie, ce erau create pe loc, într-un inedit concurs de interpretare, la care asistau cu interes locuitorii comunei.

Un eveniment emblematic al localității este  și „Ziua Teiului”, care, în trecut, făcea parte din sărbătorile câmpenești. Cu acest prilej, elevi, părinți și bunici veneau, pe rând, pe o scenă improvizată, unde sărbătoreau pe dansuri și cântece populare. Pădurile de tei se găsesc la tot pasul în comună. Înțelepții satului consideră și în prezent că acest copac plantat în faţa casei protejează familia de spiritele rele, aduce bunăstare şi îi ajută pe localnici să depășească cu ușurință provocările vieții.

„Sărbătoarea Teiului” este considerată Ziua Comunei Păușești-Măglași, fiind celebrată la data de 29 iunie, cu ocazia Sfinților Apostoli Petru și Pavel. „Îmi doresc să fiu o sursă de inspirație pentru alți români care vor să contribuie la menținerea tradițiilor și obiceiurilor străvechi din satele lor. Identitatea unui popor rămâne vie doar prin conservarea și promovarea moștenirii sale culturale”, a mai specificat Alina Deaconesi.

Asociatia Familia Pro-Natură

Trei tipuri de proiecte însuflețesc comunitatea vâlceană

Activitatea Asociației „Familia Pro-Natură” se centrează pe trei tipuri de proiecte: culturale, educaționale, recreaționale și sportive.

  • Printre proiectele culturale ale organizației se numără: „Bunicii, legătura dintre generații”, „Gastronomie locală”, „Obiceiuri și tradiții”, „Dansuri tradiționale – Hora satului”, „Serbări câmpenești – Claca în toamnă”, „Aolică Mare”.
  • Proiectele educaționale presupun instruirea tinerelor generații în domenii precum voluntariatul și protejarea mediului înconjurător, prin organizarea de tabere și programe de ecologie. Sunt nelipsite și programele de educație pentru sănătate, ce au rolul de a susține adoptarea unui stil de viață echilibrat.
  • Proiectele recreaționale și sportive, de tipul drumețiilor, evidențiază importanța  mișcării în natură. De asemenea, proiectele „Picnic cu trei generații” și „Sănătatea în natură” au ca obiectiv să aducă laolaltă generațiile de bunici, părinți și copii, promovând potențialul turistic al regiunii.

Păușești-Măglași, o destinație turistică apreciată

Localitatea Păușești-Măglași, unde își desfășoară activitatea Asociația „Familia Pro-Natură”, este situată pe şoseaua ce leagă Băile Olăneşti de Râmnicu Vâlcea și are peste 4.000 de locuitori, fiind formată din satele Coasta, Păușești-Măglași (reședința), Pietrari, Ulmețel, Valea Cheii și Vlăduceni.  Aceasta este o destinație turistică apreciată, renumită la nivel național și datorită așezămintelor monahale.

Mănăstirile ridicate sub munți te întâmpină la tot pasul. Adevărate podoabe arhitecturale, acestea fac din Vâlcea – nu doar locul cu cele mai numeroase biserici din România, ci și un tezaur de frumusețe. Una dintre acestea este și Mănăstirea Sărăcinești, situată în mijlocul satului Valea Cheii, comuna Păușești-Măglași.

Se consideră că bazele „Păușeștiului”, atestat documentar în anul 1512, au fost puse de către Păușa, strămoașa satului, mama mai multor fii. Conform albumului monografic „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă”, măglașii erau țăranii liberi, care aveau obligația să lucreze prin rotație la salinele Ocnele Mari. Anual, ei erau răsplătiți cu un car cu sare măruntă, din care o parte revenea Schitului Iezer, în baza unor reglementări domnești.

0 Shares
You May Also Like