Mai-multe-despre-importanta-anvelopelor

Mai multe despre importanta anvelopelor

0 Shares
0
0
0

Anvelopa auto este cea care face legatura directa dintre masina si drumul de rulare. Toti stim ca atunci cand plecam cu masina, mai ales la un drum mai lung, ea trebuie sa fie echipata cu anvelope cat mai bune, sau chiar noi.

Anvelopele sunt o parte importanta a masinii, deoarece starea de uzura in care se afla, confera siguranta in manevrarea cat mai usoara si  corecta a masinii.

O serie de atribute si caracteristici ale masinii depind de starea de uzura a masinii. Prima dintre aceste atribute este puterea masinii, care se reduce la nivelul rotii prin tractiune.

Pentru ca masina sa poata beneficia de toata puterea motorului cu care a fost echipata, trebuie folosite cauciucuri vara de aderenta mare. Daca nu sunt folosite astfel de roti, puterea se pierde, iar pneul se degradeaza, se uzeaza.  Un alt atribut al masinii care depinde de calitatea si tipul anvelopelor este siguranta in trafic.

Anvelopele care ofera o mai mare siguranta masinii sunt specificate de catre producatorul masinii si sunt proiectate pentru suportarea unei sarcini binedeterminate, la o viteza maxima de rulare. Acestea mai sunt proiectate si ca franarea sa se efectueeze  rapid, pe o distanta  minima.

Confortul este un alt atribut al masinii care depinde de starea si tipul anvelopelor. Acesta mai este influentat si depinde si de cat de rigida este anvelopa. In acest scop, dimensiunea maxima si duritatea anvelopei este stabilita de catre producatorul masinii.

Acesta poate opta, de asemenea, pentru o janta cu diametrul mai mare si o anvelopa cu talonul mai  jos, incat sa fie pastrat diametrul  rotii. Daca este montata o anvelopa diferita fata de cea indicata de producatorul masinii, adica mai mica, pasagerii nu se vor mai simti confortabil.

Viteza maxima de rulare, depinde si ea foarte mult de calitatea si tipul anvelopei. Si in acest caz, recomandarea tipului de anvelope vine tot de la producator, iar pe talonul masinii este specificat indicele cu privire la viteza maxima atinsa de anvelopa auto respectiva.

Numai in asemenea conditii poate fi atinsa viteza maxima de rulare. Atfel, daca este montata o anvelopa pe o masina, care are indicele “1” si care merge cu viteza de  190 km pe ora, dar care poate rula pana la o viteza maxima de 270 km pe ora, ne arata foarte clar ca acea masina nu este folosita la capacitate maxima.

O alta specificatie sau atribut al masinii care depinde si de anvelope, este sarcina suportata. Pe fiecare dintre anvelope este scris, stantat un indice de sarcina.

Acest indice reprezinta greutatea maxima pe care o suporta anvelopa, iar daca aceasta esste depasita se va deteriora  foarte repede. Deteriorarea mai rapida a anvelopei poate duce la pierderea sigurantei masinii in timpul rularii. Aspectul este ultimul atribut, dar si cel mai important. Aspectul si starea anvelopei poate schimba mult perceptia asupra unei masini, de aceea anvelopele terbuie sa fie noi si de calitate.

0 Shares
You May Also Like