istoria-skoda

Istoria Skoda -Simply Clever

0 Shares
0
0
0

Istoria Skoda incepe in anul 1895 in Cehia odata cu infiintarea companiei “Laurin & Klement “. Compania fondata de doi mecanici cehi , Vaclav Klement si Mlada Boleslav , era specializata initial in productia de biciclete , asa numitele “Slavia”.

Dupa numai cativa ani , in 1899 , se extinde gama de produse odata cu demararea productiei de motociclete si anvelope Skoda . Primul automobil produs , lansat pe piata in anul 1905 , ( este vorba despre modelul Voiturette A ) a avut parte de un real succes pe piata internationala . Este momentul in care compania ” Laurin & Klement ” incepe sa ocupe o pozitie fruntasa pe piata mondiala a autoturismelor .

In anul 1907 fondatorii incep schimbarea statutului companiei in societate pe actiuni . In toata aceasta perioada compania continua procesul de extindere a productiei prin fabricarea altor modele de autoturisme , autoutilitare , autobuse , motoare pentru avioane si masini utilizate in agricultura. Acest proces de expansiune ajuta la stabilirea si mentinerea pozitiei pe piata internationala.

Anul 1925 aduce fuziunea cu Skoda , fuziune realizata cu scopul consolidarii capacitatii si tehnologiilor de productie , si implicit disparitia companiei ” Laurin & Klement “.
Urmeaza o perioda destul de dificila marcata de marea criza economica din anii ’30 , perioada pe care compania reuseste sa o depaseasca si chiar sa isi faca revenirea pe piata cu un nou model , celebrul ” Popular “. 100 ani istorie Skoda

Intre anii 1939 – 1945 Societatea pe Actiuni pentru Industria Automobilului Skoda ( ASAP ) incepe fuziunea cu compania germana ” Hernan – Goring” . Astfel compania se speciaizeaza in productia de piese de armament ce erau montate pe diferite automobile si autoutilitare utilizate in Cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Gigantul Skoda incepe un proces de nationalizare in anul 1946 , axandu-se exclusiv pe productia de automobile.

Dat fiind faptul ca productia occidentala de autoturisme progreseaza extrem de mult in acesta perioada , Skoda incepe sa piarda pozitie dupa pozitie in ierarhia internationala . Astfel se demareaza un proces de cautare a unui asociat strain. In anul 1990 guvernul ceh i-a decizia sa se asocieze cu Volkswagen pentru ca un an mai tarziu Skoda sa inceapa sa functioneze sub denumirea ” Skoda Automobilova A.S. ” . Odata cu acesta uniune i-a nastere celebra Skoda Felicia , model de clasa medie ce se alinia standardelor internationale in design si calitate , produsa intr-un numar record de 1.400.000 unitati.

Automobilul Skoda cu numarul 1 miliard este produs in anul 1996 . In acelas an se lanseaza pe piata a doua generatie de modele de clasa medie (Skoda Octavia) .
Pragul de 400.000 de unitati produse intr-un an este depasit in anul 1998 cand Skoda ajunse-se sa exporte automobile in peste 70 de tari din intreaga lume. Noua versiunea a Skoda Octavia , celebrul Combi , are un aport semnificativ la atingere acestei performante.

In anul 1999 Skoda este premiata cu aur de catre revista austrica Auto Bild pentru noul model de clasa mica lansat pe piata , modelul Fabia. Cativa ani mai tarziu Skoda incepe productia automobilelor de clasa superioara lansand pe piata in anul 2002 modelul Skoda Superb . Acesta masina excela la urmatoarele capitole : eleganta , design , calitate , siguranta si spatiu interior foarte bine gandit.

In 2004 apare Skoda Octavia , model ce se remarca prin design modern foarte dinamic , un interior mult mai spatios si tehnologii de fabricatie foarte performante. Acesta masina castiga doua dintre cele mai importante premii ale clasei sale la momentul respectiv , si anume faimosul ” Volan de aur” si premiul oferit de o importanta revista germana ” Bild am Sonntag ” . 1985 film – Skoda History

Intre anii 2005 si 2010 apar alte modele de automobile marca Skoda :

  • – 2005 – Skoda Octavia Combi , Combi 4*4 si Skoda Octavia RS (cea mai rapida masina marca Skoda);
  • – 2006 -Skoda Roomster – o masina cu un nou concept al spatiului interior ;
  • – 2007 – a doua generatie de Skoda Fabia , prima generatie offroad (modelul Scout cu tractiune 4*4) si Skoda Praktik – o autoutilitara ce ofera confortul unui autoturism;
  • – 2008 – o noua generatie de Skoda Superb si un nou model Skoda Octavia ;
  • – 2009 – Skoda Yeti (primul SUV Skoda) si noua generatie de Superb Combi ;
  • – 2010 – apar noi modele de Fabia , Fabia Combi , Roomster si Fabia RS.

Skoda este unui dintre cei mai importanti pioni pe tabla de sah a principalilor producatori de automobile din intreaga lume.

 

0 Shares
You May Also Like