Importanta-iluminatului-stradal

Importanta iluminatului stradal

0 Shares
0
0
0

Cred ca ati observat ca in orasele mari se trece deja la iluminat cu corp stradal led si este evident ca sunt si anumite avantaje ale acestor sisteme de iluminare din moment ce tot mai multi le cauta.

Rolul iluminatului stradal este acela de a veni in ajutorul soferilor dar si in ajutorul pietonilor pe timpul noptii i in cazul zonelor industriale sau comerciale iluminatul stradal are si el un rol estetic foarte important. in utlima vreme iluminatul cu led e tot mai des folosit pentru a ilumina strazile si perimetrele si diferenta este clara fata de sistemele clasice pentru iluminat stradal cu lampi care in general ofera o lumina slaba si difuza.

Acum corpurile de iluminat stradal ce ne ofera un flux luminos foarte puternic si foarte calitativ sunt la foarte mare cautare si iluminatul cu led se concentreaza in special pe eficienta energetica a pieselor si dar si pe importanta de a scadea costurile ridicate cu care se va confrunta administratia locala.

Cu toate acestea in paralel cu toate aceste corpuri de iluminat moderne inca mai sunt lampi stradale clasice dar tendinta este de a eficientiza mult mai mult iluminatul stradal in asa fel incat proiectele de modernizar pentru iluminat se regasesc in agendele pe care le au tot mai multe orase si localitati existente la noi in tara.

Scopurile iluminatului stradal sunt cele de a directiona lumina in fata automobilelor si pentru lucrul acesta se utilizeaza farurile. Sunt iluminate si zonele adiacente ce ascund mai multe pericole care pot sa apara din zona laterala.

Inaltimea stalpilor de iluminat este foarte importanta pentru a distribui in mod corect fluxul de lumina si tocmai de aceea stalpii pentru iluminat mai inalti sunt regasiti de obici pe autostrazile unde se circula cu mare viteza.

Pentru ca reprezinta siguranta pentru soferi fluxurile luminoase trebuie sa fie constante. Stim ca ochii umani se adapteaza mai repede la lumina fata de adaptarea la intuneric. De aceea in momentul in care intram in camere mai intunecoase vederea noastra va fi afectata pentru cateva secunde.

In momentul in care intram i zone bine iluminate catre unele intunecate apare si acest efect. La modul ideal daca zonele sunt iluminate corpurile de iluminat sunt fixate pe stalpi mai inalti si la distante mai apropiate pentru ca fluxul de lumina sa ramana cat mai constant si pentru ca ochii sa nu se adapteze tot timpul la mai multe forme de lumina.

Pentru pietoni este foarte importanta iluminarea trotuarelor care se afla in zona paralela cu soseaua. Zonele care sunt mai intunecate aflate in apropiere de sosele pot sa fie create de mai multe elemente cum ar fi vegetatia, arborii si dispunerea geometrica pe care o au strazile, parcarile ori cladirile foarte inalte din jur. In plus sunt mai multe orase cau au amenajat sau care sunt pe cale sa amenajaeze acele piste speciale pentru biciclisti in paralel cu soseaua.

Iluminatul din zonele comerciale se foloseste si din motive estetice mai ales in aceste zone. De asemenea pentru zonele cu o valoare istorica sunt folosite corpurile de iluminat care au un design vintage sau retro.

0 Shares
You May Also Like