Cum se face succesiunea la notar? Proceduri și pași esențiali

Cum se face succesiunea la notar? Proceduri și pași esențiali

0 Shares
0
0
0

Succesiunea la notar este un proces esențial pentru asigurarea unei tranziții legale și ordonate a patrimoniului unei persoane decedate către moștenitorii săi. Procedura succesorală la notar este relativ simplă și eficientă, comparativ cu succesiunea judiciară, și implică mai puțin timp și costuri.

Ce este succesiunea la notar

Succesiunea la notar este procesul prin care moștenirea unei persoane decedate este legalizată și distribuită moștenitorilor săi prin intermediul unui notar public. Acest proces implică verificarea documentelor, identificarea moștenitorilor, evaluarea patrimoniului și emiterea certificatului de moștenitor. Biroul notarial te va ajuta în acest sens.

Pașii necesari pentru succesiunea la notar

 1. Deschiderea succesiunii

Deschiderea succesiunii are loc la data decesului persoanei, iar locul deschiderii este ultimul domiciliu al defunctului. Moștenitorii trebuie să contacteze un notar public pentru a iniția procedura succesorală.

 1. Alegerea notarului

Alegerea notarului este un pas important. Moștenitorii pot alege orice notar public pentru a gestiona succesiunea, de obicei unul situat în apropierea ultimului domiciliu al defunctului.

 1. Consultarea inițială

Consultarea inițială cu notarul implică o discuție despre procedura succesorală, documentele necesare și pașii următori. Notarul explică drepturile și obligațiile moștenitorilor și răspunde la orice întrebări legate de succesiune.

 1. Pregătirea documentelor

Pregătirea documentelor necesare este esențială pentru succesiune. Moștenitorii trebuie să furnizeze notarului următoarele documente:

 • Certificatul de deces al defunctului.
 • Actele de identitate ale moștenitorilor.
 • Certificatul de naștere și certificatul de căsătorie (dacă este cazul) al defunctului.
 • Actele de proprietate ale bunurilor imobile (contracte de vânzare-cumpărare, titluri de proprietate etc.).
 • Documente care atestă drepturile asupra bunurilor mobile (automobile, conturi bancare etc.).
 • Testamentul, dacă există unul.
 1. Inventarierea bunurilor

Inventarierea bunurilor implică identificarea și evaluarea bunurilor mobile și imobile, a datoriilor și a altor drepturi ale defunctului. Notarul poate solicita un inventar detaliat al patrimoniului pentru a asigura o distribuire corectă și legală a bunurilor.

 1. Stabilirea moștenitorilor

Stabilirea moștenitorilor este un pas crucial. Notarul identifică moștenitorii legali și/sau testamentari, conform documentelor prezentate și legislației în vigoare. Moștenitorii legali sunt, de obicei, rudele apropiate ale defunctului (soț/soție, copii, părinți etc.).

 1. Verificarea testamentului

Verificarea testamentului se face de către notar, care trebuie să se asigure că testamentul este valabil și respectă cerințele legale. Dacă există un testament, moștenirea se va distribui conform dorințelor defunctului exprimate în acest document.

 1. Emiterea certificatului de moștenitor

Emiterea certificatului de moștenitor este următorul pas. Notarul întocmește și autentifică certificatul de moștenitor, care atestă calitatea de moștenitor și cotele-părți ale fiecăruia. Acest certificat este documentul oficial care permite moștenitorilor să intre în posesia bunurilor moștenite.

 1. Partajul succesoral

Partajul succesoral se referă la împărțirea efectivă a bunurilor între moștenitori, conform cotelor stabilite prin certificatul de moștenitor sau prin testament. Partajul poate fi realizat pe cale amiabilă, prin acordul moștenitorilor, sau pe cale judiciară, în cazul în care există dezacorduri.

 1. Înregistrarea drepturilor de proprietate

Înregistrarea drepturilor de proprietate este ultimul pas. Moștenitorii trebuie să înregistreze bunurile moștenite în registrele de proprietate corespunzătoare (cartea funciară pentru imobile, registrul auto pentru automobile etc.) folosind certificatul de moștenitor emis de notar.

Avantajele succesiunii la notar

Rapiditate și eficiență

 • Rapiditatea și eficiența sunt două dintre principalele avantaje ale succesiunii la notar. Procedura este mult mai rapidă comparativ cu succesiunea judiciară, care poate dura luni sau chiar ani. Notarul poate finaliza procedura în câteva săptămâni, în funcție de complexitatea cazului.

Costuri reduse

 • Costurile reduse reprezintă un alt avantaj semnificativ. Taxele notariale pentru succesiune sunt, în general, mai mici decât costurile asociate unui proces judiciar, care include onorariile avocaților și alte cheltuieli judiciare.

Confidențialitate

 • Confidențialitatea este un aspect important pentru multe familii. Succesiunea la notar se desfășoară într-un cadru privat, departe de publicitatea și expunerea asociate procedurilor judiciare. Acest lucru permite păstrarea discreției și protejarea intimității părților implicate.

Reducerea stresului emoțional

 • Reducerea stresului emoțional este un beneficiu semnificativ al succesiunii la notar. Procedura este mai puțin adversarială și conflictuală, contribuind la o tranziție mai amiabilă și mai puțin traumatizantă pentru moștenitori.

Aspecte legale importante în succesiunea la notar

Moștenitorii rezervatari

 • Moștenitorii rezervatari sunt acei moștenitori legali care au dreptul la o cotă minimă din moștenire, indiferent de dispozițiile testamentare ale defunctului. În România, soțul supraviețuitor, descendenții și ascendenții privilegiați (părinții) sunt considerați moștenitori rezervatari.

Renunțarea la moștenire

 • Renunțarea la moștenire este posibilă printr-o declarație scrisă făcută în fața notarului. Moștenitorii pot alege să renunțe la moștenire în termen de un an de la data deschiderii succesiunii. Această renunțare este ireversibilă și trebuie făcută în mod expres.

Datoriile defunctului

 • Datoriile defunctului trebuie gestionate corespunzător în cadrul procedurii succesorale. Moștenitorii sunt răspunzători pentru datoriile defunctului în limita valorii bunurilor moștenite. Notarul se asigură că toate datoriile sunt identificate și soluționate corespunzător.

Succesiunea la notar este un proces esențial pentru asigurarea unei tranziții legale și ordonate a patrimoniului unei persoane decedate către moștenitorii săi. Procedura implică mai mulți pași importanți, de la deschiderea succesiunii și inventarierea bunurilor până la emiterea certificatului de moștenitor și partajul succesoral. Avantajele succesiunii la notar includ rapiditatea, eficiența, costurile reduse și confidențialitatea. Prin colaborarea cu un notar competent și respectarea procedurilor legale, succesiunea poate fi gestionată eficient și echitabil, protejând interesele tuturor părților implicate.

0 Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like