Cum-functioneaza-infrastructura-Internetului

Cum functioneaza infrastructura Internetului?

0 Shares
0
0
0

Internetul s-a dezvoltat extrem de rapid in ultimii ani, ceea ce a dus la infiintarea unui numar destul de mare de companii care ofera diferite servicii legate de acest domeniu.

Spre exemplu, IT Exclusiv este una dintre aceste companii. IT Exclusiv ofera servicii diverse, de la proiectarea si intretinerea unui site pana la promovarea acestuia.

Vom vorbi in cele ce urmeaza despre cum functioneaza infrastructura internetului.

Unul dintre cele mai grozave lucruri legate de Internet este acela ca, de fapt, nimeni nu-l detine. Internetul reprezinta o colectie globala de retele, atat mari, cat si mici. Aceste retele se conecteaza intre ele in foarte mult moduri pentru a forma acea entitate unica pe care o numim Internet. De fapt, numele insusi vine de la ideea de retele interconectate.

Inca de la inceput, din 1969, Internetul a crescut de la patru sisteme informatice gazda la zeci de milioane. Cu toate acestea, doar pentru ca nimeni nu detine Internetul, asta nu inseamna ca acesta nu este monitorizat si mentinut in diferite moduri. Societatea Internet (The Internet Society), un grup non-profit infiintat in 1992, supravegheaza formarea politicilor si protocoalelor care definesc modul in care folosim si interactionam cu Internetul.

Internetul – ierarhia retelelor de computere

Fiecare computer conectat la Internet face parte dintr-o retea, chiar si cea de acasa. De exemplu, am putea utiliza un modem si am putea forma un numar local pentru a ne conecta la un furinizor de servicii de internet (asa-numitul ISP – Internet Service Provider).

La serviciu, am putea face parte dintr-o retea locala (LAN – Local Area Network), insa, cel mai probabil, ne vom conecta la internet folosind tot un furnizor de servicii cu care firma la care lucram are contract. Atunci cand ne conectam la ISP-ul nostru devenim parte a retelei acestuia. ISP-ul ar putea dupa aceea sa se conecteze la o retea si mai mare devenid parte a acelei retele. Internetul este, pur si simplu, o retea de retele.

Cele mai multe dintre companiile mari de comunicatii au retelele lor dedicate care ajuta la conectarea diferitelor regiuni. In fiecare regiune, compania are un asa-numit „punct de prezenta” (POP – Point of Presence). Acest „punct de prezenta” este un loc destinat utilizatorilor locali, in care acestia pot accesa reteaua companiei, de cele mai multe ori prin intermediul unui numar de telefon local sau printr-o linie dedicata.

Ceea ce este uimitor aici este faptul ca nu exista o retea de control de ansamblu. In schimb, exista o serie de retele de nivel inalt care se conecteaza intre ele prin intermediul punctelor de acces la retea.
Iata un exemplu de retea. Sa ne imaginam ca o companie A este un ISP major. In fiecare oras mare, compania A are un punct de prezenta (POP). Fiecare punct de prezenta din fiecare oras este un raft plin de modem-uri la care utilizatorii formeaza numere.

Compania A inchiriaza linii de fibra optica de la o companie de telefonie pentru a conecta punctele de prezenta. Sa ne imaginam ca cea de-a doua companie, B, este un ISP corporativ. Compania B construieste cladiri mari in orase mari, iar corporatiile isi amplaseaza serverele de Internet in aceste cladiri. Compania B este o companie atat de mare incat isi ruleaza propriile linii de fibra optica intre cladirile ei astfel incat acestea sunt interconectate.

In acest aranjament, toti clientii companiei A pot vorbi intre ei, la fel si in cazul companiei B, insa, nu exista nicio posibilitate prin care clientii companiei A sa poata comunica cu cei ai companiei B. Prin urmare, cele doua companii se pun de acord sa se conecteze la puncte de acces la retea din diferite orase, iar traficul dintre cele doua companii are loc intre retelele de la punctele de acces.

0 Shares
You May Also Like