Legende-despre-ursitoare

Cum au aparut ursitoarele?

0 Shares
0
0
0

Ursitoarele, conform credintei romanilor, indiferent de zona in care traiesc sunt considerate trei zane sau trei surori care croiesc soarta fiecarui prunc. In afara de denumirea colectiva de ursitoare fiecare zana mai are cate un nume.

Cea mai mare este ursita, cea mijlocie este soarta si cea mica este moartea si este considerata a fi si cea mai rea dintre cele trei.

Foarte multi romani spun insa ca ursitoarele sunt doar doua.

Pentru a perpetua traditiile si oamenii apeleaza adesea la ursitoare de lux pentru botezul noului nascut.

Imbracamintea ursitoarelor era reprezentata de haine lungi si albe pe care erau tesuti cu fir de aur fluturi. Cea mai mare ursitoare se imbraca si cu o blana de aur si poarta la brau o furca de care este legat si un caier de lana neagra sau alba amestecata si cu fire de aur si cu matase. Cum se va rupe firul asa se va curma si viata omului.

Ursitoarea mijlocie are in mana si o pereche de sorti si cea mica are o pereche de foarfeci.

Ursitoarele se prezinta de fiecare data in prima saptamana dupa nasterea copilului in noptile fara sot. Conform unor spuse se pare ca aceste ursitoare vin in primele trei nopti de la nastere si in special in prima.

Daca in acel moment femeia naste, atunci ele asista chiar si la nastere. Sunt si surse care spun ca ursitoarele apar in a 8-a noapte de la nastere. Se spune ca ora la care vin ursitoarele este miezul noptii pentru ca la ora aceea toti dorm.

In trecut cand oamenii erau mai drepti si mai buni se spune ca erau si persoane care le vedeau sau le auzeau cand ursesc, in special moasele care stateau langa copil sau langa mama. In prezent nu se mai pot vedea ursitoare deoarece moasele sau alte persoane de pe vremuri care le-au vazut au spus secretele lor si din acel moment ursitoarele se feresc de ochii oamenilor.

Pentru ca nimeni nu vede cand vin ursitoarele, conform credintei romanilor este bine ca in momentul in care se naste un copil si cand se spune ca ursitoarele se arata la geam sa se tina geamurile si usile deschise.

De asemenea, pentru 8 zile de la nastere, parintii trebuie sa fie veseli pentru ca daca sunt tristi si ursitoarele se vor intrista si cum sunt ele in zilele acestea tot asa va fi si soarta copilului.

Dupa ce ursitoarele torc firul, in cazul in care copilul s-a nascut in ceas bun acestea canta pentru a ii ursi de bine, dar daca s-a nascut in ceas rau acestea incep sa ii cante o melodie trista si ii ursesc de rau.

Ursitoarele au toane si pot fi capricioase, iar romancele cauta din timp modurile prin care sa le faca pe plac pentru a ursi de bine copiilor.

Credinta in aceste ursitoare si in puterea lor nemarginita de a trasa un drum in viata este raspandita foarte adanc in mintea oamenilor si este si o traditie foarte veche. Romanii din toate zonele cred ca omul este influentat de soarta de cand se naste si pana cand moare si toate momentele de fericire si nefericire sunt privite drept ursita.

0 Shares
You May Also Like