litoral-slovenia

Comparatie intre Litoralul din Slovenia si Litoralul Romanesc

0 Shares
0
0
0

Slovenia este o tara din Europa Centrala ce se invecineaza cu Austria in nord, Ungaria in nord vest, Croatia in sud si sud est, iar in vest cu Italia si Marea Adriatica. Slovenia se intinde in Alpii Dinarici si Campia Panonica. Suprafata sa totala este de 20273 km patrati.

Vestul si nordul Sloveniei este predominat de munte (Alpii si Dinaricii), iar in sud predomina un climat mediteranean. In Slovenia exista si campii, aici densitatea populatiei fiind mai mare, fata de regiunile montane. Populatia totala a tarii este de 2 milioane de locuitori, dintre care 280.000 traiesc in capitala, aceasta fiind Ljubljana.

Litoralul Sloven are o lungime de 47 km si este o importanta ramura economica si de profit pentru Slovenia si o adecarata poarta spre lume.
Cea mai sudica statiune a litoralului sloven este Portoroz, un adevarat paradis cu hoteluri de lux, centre de divertisment, cazinouri.

Facand o paralela cu litoralul romanesc putem spune ca si slovenii sunt in fata noastra la categoria turism si ca mai avem pasi multi de facut pana ii ajungem si pe sloveni.


O statiune in plina expansiune la noi ar fi Eforie Nord, unde s-au investit foarte multi bani atat de privati cat si de statul roman. S-au modernizat si foarte multe hoteluri din Eforie Nord dar s-au construit si foarte multe pensiuni si vile o cerere in crestere de la an la an. La 20 km de statiunea Eforie Nord se afla o alta statiune turistica in dezvoltare , este vorba de statiunea Jupiter care a crescut de la an la an .

S-au amenajat plaje, terase, centre de agrement, s-a construit o autostrada din centrul Romaniei din capitala pana pe litoralul romanesc s-au renovat si foarte multe hoteluri din Jupiter dar s-au construit si foarte multe apartamente in regim hotelier, oferte de cazare ce se cauta din ce in ce mai mult de catre turistii romani dar si de cei straini.

Teritoriul actual al Sloveniei a fost provincie romana inca din secolul II i.Hr., iar secolele VI-VII se stabilesc triburi slave ce se amesteca cu populatia autohtona, printre care romani, celti si irili. De-a lungul timpului Slovenia a fost sub dominatia austro-habsburgilor, sarbilor, germanilor, italienilor si ungurilor. Din 1945 pana in 1990 a fost parte a Republicii Federative a Iugoslaviei. Dabia in anul 1991 Slovenia si-a declarat suveranitatea castigandu-si independenta.

 

Slovenia este o tara mica, fara resurse minerale semnificative, mai mult de jumatatea suprafetei fiind acoperita de paduri, insa slovenii sunt cunoscuti prin a fi muncitori, inventivi si instruiti, acestui lucru se datoreaza standardului relativ ridicat de viata.

Un factor important in generarea venitului in valuta straina il reprezinta turismul.

Slovenia este o tara cautata din punct de vedere turistic oferind mai multe atractii cum ar fi:

– sporturile de iarna, Slovenia fiind inconjurata in vest si nord de muntii Alpi si Dinacari.

– statiunile termale din Alpi reprezinta o mare atractie turistica

– statiunea Bled ce este amplasata pe malul unui lac cu un castel superb plus terenuri de golf si un cazino

– reteaua de pesteri din muntii Carstici atrage sute de mii de turisti anual. Puteti vizionar labirintul de pesteri din Postojna cu ajutorul unor trenuri electrice unde veti fi uimiti de o lume subterana a stalactitelor si a stalagmitelor.

– ambiantul pitoresc unde veti gasi o multime de fortarece, biserici, manastiri si castele ce au o influneta italiana si austriaca.

– coasta Adriatica, cu o lungime de 47 km lungime, va ofera cateva statiunii de vacanta cum ar fi Portoroz, Koper, dar si alte suprize precum Piran – conservat ca oras medieval- si herghelia Lipica unde se cresc caii albi liptani inca din secolul XVI

– ospitalitatea localnicilor reprezinta si ea un factor important.

Slovenia este o tara care iti ofera multe motive sa o vizionezi, o tara unde vei putea avea parte de o vacanta de neuitat.

0 Shares
You May Also Like