Carne vegetala sau inlocuitori de carne: ce este "falsa" carne industriala si unde se gaseste?

Carne vegetala sau inlocuitori de carne: ce este “falsa” carne industriala si unde se gaseste?

0 Shares
0
0
0

Pentru povara schimbarilor climatice atribuita cresterii intensive a animalelor impinge marile companii sa produca alimente fara cruzime si ecologice, cum ar fi carnea pe baza de plante sau carnea sintetica. Iata cateva posibile alternative disponibile atat pentru vegani, cat si pentru non-vegani.

Inlocuitor de carne tocata din mazare, necondimentat este un produs alimentar care se bucura de un interes deosebit si de o popularitate in crestere pe plan international. Cunoscuta deja de cei care au decis de mult timp sa adopte o dieta vegetariana sau vegana, ea devine cunoscuta si de omnivorii mai inraiti, sensibili la problemele de mediu.

Exista alternative care sunt disponibile pe piata de ceva timp, cum ar fi muschiul de grau, si produse care au aparut pe piata mult mai recent.

Carne vegetala – ce este?

Inlocuitorii de carne disponibili in comert sunt, de obicei, produse fabricate din leguminoase si din proteinele pe care le contin. Combinate cu arome si alte ingrediente, acestea incearca sa reproduca textura si gustul produsului animal.

Carne vegetala sintetica

Aceasta carne “falsa” nu provine de la animale, ci este fabricata folosind ingrediente de origine vegetala. Particularitatea sa este ca reproduce, intr-un mod mai mult sau mai putin similar, gustul tipic al proteinelor animale. Desi acest aliment poate contracara utilizarea agriculturii intensive, este posibil sa nu fie un substitut complet pentru proteinele animale.

Carne de legume: ingredientele

Burgerii sau chiftelele pe baza de plante contin ingrediente precum proteine din mazare sau alte leguminoase, suc de sfecla rosie (pentru a obtine o culoare mai apropiata de cea a carnii) si diverse arome. Unele tipuri de produse contin, de asemenea, o proportie de soia sau seitan.

Carne de legume de casa

Daca vreti sa evitati sa cumparati produse ambalate, puteti incerca sa va autoproduceti. Va puteti face acasa burgeri sau chiftele din leguminoase sau folosind faina de soia ca ingredient principal.

Carne de legume in cazul in care sa o cumperi

Inlocuitor de carne tocata din mazare, necondimentat isi face rapid loc pe rafturile supermarketurilor si in unele restaurante si baruri din intreaga lume. La fel ca si online, bineinteles. Pornind din Statele Unite, tendinta “carnii false” ajunge si la noi in tara pentru a cuceri palatele carnivore.

Carne de legume fara gluten

Nu toate alimentele mentionate sunt fara gluten. Spre deosebire de produsele pe baza de grau, cum ar fi seitanul, produsele care contin faina de soia sau leguminoase sunt o alternativa buna. Arata ca si cum ar fi carne, dar nu este.

Start-up-ul elvetian Planted, creat de trei cercetatori de la ETH Zurich, a creat o carne asemanatoare carnii de pui prin simpla hidratare si presare a fainii de mazare. Tinerii incepatori asigura: nu numai ca seamana vizual cu puiul, dar are si gust. Pe scurt, puiul plantat este conceput de creatorii sai ca un produs alimentar ecologic, care sigur ii va satisface chiar si pe cei care nu vor sa renunte la gustul si textura carnii.

0 Shares
You May Also Like