sebes-obiective-turistice

Calator prin Sebes. Calator prin sufletul Transilvaniei

0 Shares
0
0
0

Bine ati venit la portile Transilvaniei! Asteptati de mult? Intrati, pentru ca un oras-emblema a Romaniei abia asteapta sa isi faca cunoscuta povestea: Sebes.

Sebesul este situat foarte aproape de varsarea raului Sebes in Mures, la o distanta de 15 km sud de Alba Iulia, 55 km de Sibiu si aproximativ 60 km de Deva.

Sa ne intoarcem in timp, mai exact in perioada secolului al XII-lea, cand regele Ungariei a colonizat, in aceasta zona, sasi. De acest lucru sunt strans legate inceputurile Sebesului de astazi. Cu toate ca existenta, in acest loc, a unei asezari, este atestata inca din antichitate.

Calatorie de-a lungul vremii…

De-a lungul vremii, localitatii Sebes i-au fost date mai multe denumiri, acestea fiind regasite in unele dintre cele mai vechi documente istorice care ii atesta existenta. Intr-un document din anul 1245, Sebesul poarta numele de “Malembach”, iar intr-un document din 1309, este denumit “Milenbach”. Ambele denumiri deriva din “Malemboch”, care se traduce “rau care poarta mult pietris”. 

Printr-un act regesc de la sfarsitul secolului al XIV-lea, Sebesului ii este consfintit dreptul de a ridica ziduri de cetate si turnuri. Pe atunci, populatia era alcatuita din mestesugari (vestiti in prelucrarea pielii) si negustori. Acestia din urma se ocupau cu vanzarea de  harnasamente in Tara Romaneasca sau la Viena si Praga. Urmele fortificatiilor, dar si cateva turnuri, ne amintesc de perioada respectiva, fiind vizibile si astazi.

Arhitectura si monumentele – o amintire inca vie

Cei care viziteaza orasul sunt, cu siguranta, atrasi de arhitectura, Sebesul numarandu-se printre localitatile cu un pronuntat stil arhitectural sasesc. Sasii care au infiintat orasul au lasat in urma amintiri de nepretuit. Cat despre monumetele istorice, nici acestea nu sunt de neglijat, completand atmosfera plin de parfumul istoriei.

In imediata apropiere a gradinii publice, se inalta Turnul Studentului, al carui nume este legat de o intamplare interesanta. In 1438, Sebesul a fost cotropit de armata turceasca, in fruntea careia se afla insusi sultanul Murad al II-lea. Turnul a servit drept loc de refugiu unui grup de cetateni care nu au vrut sa se predea. Printre acestia se afla si un tanar, cunoscut sub numele de “studentul din Romos”. Acesta a fost unicul supravietuitor al unei lupte darze, asa ca turcii au hotarat sa-l captureze si sa-l duca la Istanbul, in robie. Dupa 20 de ani de prizonierat, “studentul” a reusit sa evadeze, la a 5-a incercare. Ajuns in Germania, a scris o carte, intitulata “Despre religia, naravurile si netrebniciile turcilor”, care a aparut in 1481, bucurandu-se de un real succes.

In centrul orasului, este situat un monument de arhitectura, semnificativ atat pentru Sebes, cat si pentru Romania. Este vorba despre Biserica Evanghelica, unul dintre cele mai frumoase si mai importante monmente de arhitectura feudala din Transilvania. Initial, a fost o mare bazilica de tip romanic tarziu. La jumatatea secolului al XVI-lea, localnicii au hotarat ca, in locul vechii bazilici, sa inalte o mare biserica gotica.

In 1382, a fost gata corul, adica partea de est a bisericii, insa partea de vest era inca dominata de biserica romana. Lucrarea nu a mai putut fi terminata, dat fiind faptul ca amploarea sa depasea posibilitatile cetatenilor, posibilitati care trebuiau concentrate pe masurile de aparare impotriva pericolului turcesc.

A ramas, asadar, o constructie mixta, in stil romanic si in stil gotic deopotriva. Proportiile armonioase si bogatia decorului sculptural, atat interior cat si exterior, fac din partea gotica (corul) o remarcabila valoare artistica.

Casa Zapolya, in incinta careia astazi muzeul de istorie, dateaza din secolul al XVI-lea.

Aici s-a stins din viata, in 1540, voievodul Transilvaniei, Ion Zapolya. Tot aici s-a intrunit dieta Transilvaniei, in 1566 si 1600, cea din urma fiind ultima convocata de Mihai Viteazul. Printre exponatele interesante pe care le cuprinde muzeul de istorie, se afla tipa tiparituri vechi, sabia calaului orasului, etc.

La iesirea din Sebes, incep sa se profileze Muntii Apuseni. Ei atrag, deopotriva, turistii si oamenii de stiinta, atat prin frumusetea peisajului, cat si prin multitudinea fenomenelor carstice. In apropiere de Lancram, comuna natala a marelui Lucian Blaga, se poate admira o interesanta eroziune de culoare rosie, numita Rapa Rosie. Este vorba, mai exact, despre o argila rosie, in care suvoaiele de apa ale ploilor mai abundente modeleaza forme originale de relief. Datorita interesului pe care il prezinta pentru realizarea cercetarilor stiintifice, Rapa Rosie a fost declarata rezervatie naturala.

Garoafa Sebesului, stejarul pufos, stanjenelul pitic, feriga neagra sau laleaua pestrita sunt cateva dintre speciile de plante ocrotite de lege cu care aceasta zona a fost binecuvantata.

Sebesul are toate ingredientele necesare pentru a fi numit una dintre cartile de vizita ale Romaniei: o minunata punte intre istorie si actualitate, o rezervatie naturala unica in Romania, peisaje care contribuie la delectarea sufleteasca a fiecarui turist si, nu in ultimul rand, caldura cu care isi primeste vizitatorii; o caldura cum doar in inima Transilvaniei exista.

Pana la o vizita in Sebes, fiti mai aproape de tot ce va ofera acest deosebit oras. Radio Sebes Online vine in indeplinirea dorintei de a fi la curent cu manifestarile din “raul morii” (dupa denumirea germana moderna data Sebesului – “Mühlbach”). Pentru ca… povestea inceputa aici inca nu s-a terminat!

0 Shares
You May Also Like