5 lucruri utile in atelierul unui sudor

0 Shares
0
0
0

Munca unui sudor se bazeaza pe cateva unelte care necesita o investitie considerabila, dar profitabila; oricand poate fi nevoie de un sudor pentru a repara obiecte din metal sau pentru a realiza diverse proiecte.

Obiecte fara de care sudorul nu poate lucra!

Aparatul de sudura (MIG/ MAG, TIG/WIG, MMA, OXY) este ales in functie materialul care trebuie sudat, singurul aparat care sudeaza orice metal sau nemetal, la o calitate ideala, fiind TIG/ WIG, cu functia AC/DC (curent alternativ sau curent continuu). Aparatul trebuie sa includa un invertor pentru sudura, noile tehnologii in domeniu realizand aparate care au incorporate un astfel de element, necesar pentru a mentine stabila tensiunea si frecventa curentului.

In functie de aparatul ales si de materialul cu care se lucreaza, este nevoie de tuburi cu diferite gaze (CO2, argon, corgon, oxigen, acetilena), singurul aparat care nu necesita gaze sau amestecuri de gaze fiind MMA (sudura cu electrozi).

Materialul de adaos folosit in sudura poate fi o rola de sarma la MIG/ MAG, la TIG/ WIG si OXY bagheta de adaos, iar la MMA electrozi.

Lucruri care ofera siguranta si eficientizeaza munca unui sudor

Pe langa sculele absolut necesare pentru lucrari de sudura, din atelier nu ar trebui sa lipseasca:

  1. O casca de sudura automata – este ideala unui sudor, care, de obicei, are ambele maini ocupate, aceasta activandu-se cand se declanseaza radiatiile si lumina puternica de sudura.
  2. Un echipament de protectie de piele groasa si rezistenta, avand inclusiv manusi – protejeaza sudorul de arsuri si de radiatiile emise in timpul sudurii.
  3. Un spray sau o pasta decapanta – protejeaza materialul sudat de stropii de sudura care se imprastie, astfel incat acestia sa nu se lipeasca in alta parte pe piesa sudata.
  4. O ventilatie cat mai eficienta – este obligatorie in atelier, procesul de sudura cauzand emanatii de gaze toxice.
  5. Masa de sudura cu cleste ajutator – este de mare folos sudorului pentru fixarea materialelor care trebuie sudate.

Legea 319/2006 si Normele de aplicare  ale acesteia (HG 1425/2006) obliga angajatorii sa acorde sudorilor lapte ca antidot la posibilele emanatii toxice din mediul in care isi desfasoara activitatea in timpul programului de lucru. Unele firme aleg sa ofere angajatilor bonuri de masa, insa acestea pot fi considerate beneficii suplimentare pentru angajati!

0 Shares
You May Also Like