weekend-la-amsterdam

Weekend la Amsterdam

0 Shares
0
0
0

Important centru cultural si artistic al Tarilor de Jos, orasul are o populatie de un milion de locuitori si este al doilea port dupa Rotterdam, avand numeroase depozite, case portuare, nave si terminal pentru pasageri. Centrul originar al orasului, care s-a dezvoltat in jurul portului, este inconjurat de apa. Pe o parte a sa se afla marea si docurile, iar pe partea cealalta raul Amstel si canalele sale.

Orasul a fost construit pe 90 de insulite legate intre ele prin 500 de poduri. Originea sa dateaza din 1275, cand a fost adapost pentru crestini si un important centru comercial si cultural. Sub Dinastia Portocalie a devenit un simbol al suveranitatii scandinave, cunoscand o perioada de maretie artistica si de succes comercial. Cateva dintre razboaiele cu Anglia si cu Franta, alaturi de ocupatia germana din a doua conflagratie mondiala, au pus in pericol dezvoltarea orasului, dar in ciuda acestor piedici, Amsterdamul a fost capabil sa-si revina si sa prospere. Orasul are o structura coerenta: muzee, monumente, strazi cu magazine, piete si alte obiective turistice in apropierea lor. Orasul este cunoscut ca centru al comertului cu diamante. Zona veche a orasului este pitoreasca iar in asa numitul cartier “hard” se gasesc baruri, restaurante, locuri pentru muzicieni, si se petrec tot felul de evenimente interesante pe parcursul tot anul. Cele trei mari cai de acces ale orasului, Herengracht, Keizersgracht si Prinsengracht acopera cea mai importanta zona a retelei de canale, comparabila cu infrastructura Venetiei. Centrul cultural al orasului include Rijksmuseum, care gazduieste lucrari ale maestrilor olandezi, muzeul Vincent Van Gogh, si muzeul de arta moderna Stedelijk.

Populaţie: 751,000 locuitori

Ora locală: CET (UTC +1 ora)

Telefon (prefix local): +20

Canalele din Amsterdam
Numarul impresionant de canale a facut faimos acest oras cunoscut cu numele de ‘Venetia Nordului’. Astfel, o excursie in Amsterdam nu este completa fara o plimbare cu barca. Un tur pe canale poate fi atat fascinant cat si relaxant ziua si incantator si romantic seara, cand majoritatea caselor si podurilor sunt luminate. Cele patru canale principale ale orasului sunt Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht si Singel.

Cartierul Jordaan
Jordaan a fost construit in timpul expansiunii orasului Amsterdam, in secolul al XVII-lea, ca district pentru clasa muncitoare si emigranti. Popuatia a crescut de-a lungul timpului datorita refugiatilor politici si anume protestanti flamanzi, spanioli, evrei – portughezi si francezi care s-au stabilit in Jordaan. Era un cartier sarac, cu case mici, intreaga zona fiind un ghetou cu canale si fara apa curgatoare. In jurul anului 1900 traiau aici 80.000 de oameni, iar astazi traiesc in jur de 20.000. Faimosul scriitor olandez din secolul al XVII-lea, Joost van den Vondel si fotograful Breitner au trait in Jordaan. Casa lui Rembrandt era localizata in Rozengracht. Faimosul pictor a fost ingropat in Westerkerk. In secolul al XX-lea consiliul orasului a avut planuri serioase de a demola o mare parte din acest cartier si de a o inlocui cu cladiri moderne dar au fost foarte multe proteste impotriva acestei idei. Protectorii orasului au fost impotriva pierderii acestui oras istoric. Astfel planul a fost modificat iar mici planuri de restaurare au fost demarate fara a dauna caracterului sau original. Astazi Jordaan este comparat cu o oaza de liniste, un labirint de strazi inguste si canale mici cu buticuri, galerii de arta si cladiri monumentale. Majoritatea muzeelor din acest cartier sunt mici. Veti remarca muzeul Pianola cu vechile sale piane, muzeul Theo Thijssen precum si un muzeu fluorescent numit ‘Tinutul Doamnei’.

Morile de vant
Olanda este sinonima cu morile de vant, lalelele, canalele, pietele cu branza, practic cu tot ceea ce poate oferi o incantatoare tara pitoreasca. Imaginea asociata cu Tarile de Jos este insa moara de vant. Atat de importante sunt aceste mori de vant incat exista si o sarbatoare nationala ‘Ziua Morii de Vant’-11 mai, iar in ocazii speciale si la sarbatori nationale aceste mori sunt decorate cu flori, ghirlande, figuri de ingeri sau steaguri olandeze. De secole, morile de vant au avut o mare importanta, reprezentand un important element de aparare. Olanda avea peste 10,000 de mori iar astazi are abia vreo 1000. Multe dintre cele care au ramas sunt deschise pentru public iar unele dintre ele au fost transformate in case.

Waterlooplein
Dupa o temporara relocalizare, Waterlooplein, situat in centrul cartierului evreiesc, este din nou gazduit de cea mai mare piata. Pe timpuri, vechii comerciantii din aceasta piata obisnuiau sa vanda antichitati, lucruri vechi autentice, dar si bunuri de origini dubioase si haine second-hand.

Dam Square
Aceasta piata este considerata centrul orasului Amsterdam si indiscutabil face referire la denumirea orasului (nume derivat de la Amsterdam). Se situeaza la 5 minute de mers de Damrak. Aici veti gasi o multime de restaurante, hoteluri si magazine. Exista si cateva cafenele extrem de populare. Tot in aceasta piata sunt situate unele dintre cele mai populare atractii din Amsterdam: Palatul Regal, Nieuwe Kerk si Monumentul National precum si muzeul Madame Tussaud. De cate ori veti veni la Amsterdam veti observa ca in Dam Square se intampla cate ceva. Primavara, va puteti bucura de un carnaval cu curse si mecanisme Ferris. Vara , statuile vii isi arata indemanarea iar localnicii se odihnesc pe banci pentru o pauza de dupa amiaza. Iarna, puteti hrani porumbeii.

Rijksmuseum
Rijksmuseum a fost inaugurat in 1885 si este renumit pentru colectiile sale de arta de secol 17 din Tarile de Jos (Rembrandt, Vermeer, Frans Hals si Jan Steen). Faimosul tablou al lui Rembrandt, “Rondul de noapte” este expus in acest muzeu. Tot aici sunt expuse colectii de arta asiatica si gravuri. Un tur al muzeului trebuie neaparat sa includa si o vizita la splendida gradina a muzeului, cu fantani, sculpturi si multe flori. In cadrul gradinii se afla o expozitie retrospectiva de arhitectura specifica Tarilor de Jos.
Adresa: Jan Luijkenstraat 1
Web: www.rijksmuseum.nl
Transport: tramvaiul 2 sau 5 din Statia Centrala (Central Station) pana la Hobbemastraat
Program: zilnic intre 09:00 si 18:00 (vinerea se inchide la 22:00 iar pe 1 ianuarie tot muzeul este inchis)

Casa Annei Frank
Timp de doi ani Anna Frank si familia sa au locuit in anexa cladirii de pe strada Prinsengracht 163 unde Otto Frank, tatal Annei, lucra, ascunzandu-se impreuna cu alti evrei de persecutia nazista. Astazi, camerele acestei case, desi goale, inca mai respira atmosfera acelor timpuri. Insemnari din jurnal, documente istorice, fotografii, imagini de film si obiecte originale ilustreaza evenimentele care au avut loc aici. Institutia gazduieste si expozitii temporare care evoca aceasta perioada neagra din istoria omenirii.
Adresa: Prinsengracht 267 (Westerkerk)
Web: www.annefrank.nl
Transport: tramvaiul 13 sau 17 sau autobuzele 21, 170, 171, 172 de la Statia Centrala (Central Station) pana la Westermarkt.
Program: zilnic intre orele 09:00 – 19:00 (in intervalul 15 septembrie – 14 martie) si 09:00 – 21:00 (in intervalul 15 martie – 14 septembrie).

Palatul Regal (Koninklijk Paleis)
Cladirea dateaza din 1648 (arhitect Jacob van Campen) si a gazduit pentru o perioada sediul primariei orasului. Construita din piatra alba, astazi aceasta mai are culoarea initiala. Prima sectiune a palatului a fost deschisa in anul 1655. Sculptori si pictori celebri (precum Rembrandt) au fost adusi la Amsterdam pentru a lucra la decorarea cladirii. Tema centrala a constructiei este evidentierea puterii Amsterdamului si a statului olandez fata de Europa din acea perioada.
In 1808, la ordinele regelui Ludovic Napoleon cladirea devine palatul sau regal, fiind decorata in stil imperial. O colectie generoasa de mobilier din acea perioada se gaseste inca in camerele palatului. Dupa destituirea imparatului Napoleon din 1813, printul William, viitorul rege William I, returneaza palatul orasului Amsterdam. Dupa urcarea sa pe tron insa, noul rege realizeaza importanta detinerii unei resedinte in capitala si cere autoritatilor sa-I redea palatul. In 1936 acesta a intrat in proprietatea statului.
Adresa: Nieuwezijds Voorburgwal 147, Dam Square
Web: www.koninklijkhuis.nl
Transport: 10 minute de mers pe jos de la Statia Centrala (Central Station), sau se ajunge cu orice tramvai care pleaca din aceasta statie.
Program: intre orele 12.30 si 17:00; inchis in zilele de luni si vineri in lunile noiembrie, ianuarie, februarie.
* Momentan muzeul este inchis publicului, pentru renovare (detalii suplimentare pe site-ul oficial al muzeului: www.koninklijkhuis.nl)

Muzeul Van Gogh
Muzeul Van Gogh este o atractie turistica si culturala majora, caracterizat printr-un design a carui simplitate pune in valoare si mai mult forta inegalabila a lucrarilor celebrului pictor olandez. Muzeul gazduieste o expozitie permanenta de picturi si desene semnate de Van Gogh, organizata dupa 3 criterii: prezentarea lucrarilor artistului in functie de perioadele cele mai importante ale creatiei sale (in numar de cinci), in functie de lucrarile altor artisti care I-au fost prieteni sau doar contemporani si in functie de modul cum a fost gandit acest muzeu in totalitate (proiecte vechi si proiecte viitoare, precum dezvoltarea unei noi aripi a cladirii, construita de arhitectul japonez Kisho Kurokawa, pentru a gazdui expozitii temporare).
Adresa: Paulus Potterstraat 7
Web: www.vangoghmuseum.nl
Transport: tramvaiul 2 sau 5 de la Statia Centrala (Central Station) pana la Van Baerlestraat
Program: zilnic intre orele 10:00 si 18:00 iar vinerea intre orele 10:00 si 22:00.

Muzeul de Arta Moderna Stedelijk
Prin expozitiile sale acest muzeu pune accentul pe urmarile dezvoltarilor artei din a doua jumatate a secolului al XX-lea, in special in ceea ce priveste arta moderna din Amsterdam. Expozitiile permanente sunt organizate in jurul urmatorilor termeni: De Stijl, Cobra, Neorealism, Pop Art si Arta Minimalista, iar cele temporare sunt in special de design si arta aplicata si sunt gazduite de aripa noua a cladirii.
* Pentru mai multe detalii accesati site-ul oficial al muzeului: www.stedelijk.nl

Casa – muzeu Rembrandt
Muzeul este dedicat vietii si operei incontestabilului Rembrandt. Acesta a trait aici intre anii 1639 – 1658 (perioada sa de apogeu artistic). In cadrul muzeului se afla: o colectie permanenta de lucrari semnate de Rembrandt, o incapere ce reproduce atmosfera unui atelier de secol 17 unde se afla expozitii temporare si o colectie de picturi realizate de maestrul pictorului, Pieter Latman si de cativa dintre ucenicii lui Rembrandt.
Adresa: Jodenbreestraat 4
Web: www.rembrandthuis.nl
Transport: cinci minute de mers pe jos de Statia Centrala (Central Station)
Program: zilnic intre orele 10:00 si 17:00 (muzeul este inchis pe 1 ianuarie).

Muzeul de Istorie al Amsterdam-ului (Amsterdam Historisch Museum)
Evolutia istorica a capitalei Olandei (in special progresul inregistrat in perioada de glorie a Olandei), de la un orasel medieval pana la orasul modern de astazi, este prezentata in colectiile muzeului. Aici se afla expuse picturi semnate de maestrii olandezi, descoperiri arheologice, obiecte de aur, argint, din sticla si alte artefacte. De acest muzeu tine si Galeria Garzilor Civice din Amsterdam care se gaseste intre Kalverstraat si Begijnhof si care detine portretele celor care au facut parte din aceaste garzi incepand cu secolul al 17-lea.
Adresa: Kalverstraat 92
Web: www.ahm.nl
Transport: 10 minute de mers pe jos de la Statia Centrala (Central Station); tramvaiele 1, 2, 5 pana la Spui, sau tramvaiele 4, 9, 14, 16, 24 si 25 pana la Rokin
Program: de luni pana vineri de la 10:00 pana la 17:00; sambata si duminica intre orele 11:00 – 17:00. Muzeul este inchis pe 1 ianuarie, 30 aprilie si 25 decembrie.

Muzeul National Maritim
Acoperind 4 secole de istorie navala olandeza, acest muzeu permite vizitatorilor sa cunoasca trecutul flotei acestei tari. Aici sunt expuse harti maritime vechi, instrumente de navigatie, machete, picturi si desene de ambarcatiuni. O atractie majora a muzeului este reproducerea in marime naturala a corabiei Amsterdam (secolul al 18-lea) detinuta de compania maritima olandeza India de Est.
* Momentan muzeul este inchis pentru renovare. Ramane deschis publicului East Indiaman Amsterdam, in centrul stiintific NEMO. (detalii suplimentare pe site-ul oficial al muzeului: www.scheepvaartmuseum.nl)
Adresa: Kattenburgerplein 1
Web: www.scheepvaartmuseum.nl
Transport: la mica distanta de Statia Centrala (Central Station)
Program: de marti pana duminica intre orele 10:00 si 17:00. Deschis in zilele de luni de la mijlocul lui Iunie pana la mijlocul lui septembrie. Inchis de Craciun, de Anul Nou si de ziua Reginei (30 aprilie).

Artis Zoo
Fondata in 1838, gradina zoologica Artis este la fel de incantatoare cum era cu doua secole in urma. Aici veti gasi o oaza de pace aflata chiar in inima orasului. Exista 700 de specii de animale si 200 specii de copaci. Artis este printre putinele gradini zoologice din Europa cu atat de multe cladiri in interiorul sau: Marele Muzeu(1855), unica Biblioteca (1867) si Acvariul (1882). Exista si o gradina botanica unde puteti gasi informatii despre diversitatea de plante, copaci si arbusti . Muzeul zoologic de aici gazduieste cele mai interesante colectii stiintifice de la inceputul secolului al XIX -lea precum si un mare numar de expozitii.
Adresa: Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam P.O.Box 20164, 1000 HD Amsterdam Transport: Tramvai:6,9,14 sau ‘Artis Expres’
Program: Deschis zilnic.
Ghid disponibil in limbile olandeza, engleza, germana si franceza.

Houseboat Museum
Acest muzeu pe apa este unic in lume. Se afla amplasat pe canalul Prinsengracht in cartierul Jordaan la cateva minute de mers de Casa Anne Frank, langa biserica Westerkerk. La bord puteti vedea cum aceasta barca autentica a fost transformata intr-o confortabila casa pe apa ce ofera apartamente autentice cu cabine de dormit, camera de zi, bucatarie si dormitor. Veti fi surprinsi de spatiul si confortul barcii. Aceasta nava a fost construita in 1914 cu numele de Hendrika Maria. Pe atunci, nava era folosita pentru navigatie. Nava originala era folosita pentru transportul de nisip, pietris si carbune pana in anii 60. Aceasta casa pe apa a fost locuita timp de 20 de ani. Exista aici o brosura descriptiva a acesti barci in cel putin 13 limbi.
Adresa: Houseboat Museum Amsterdam Prinsengracht opposite no. 296

Geelvinck Hinlopen Huis
Casa Geelvinck Hinlopen a fost conceputa si construita cu scopul de a arata bunastarea si pozitia proprietarilor Albert Geelvinck si Sara Hinlopen. Familia Geelvinck era activa in companiile de comert din estul si vestul Indiei iar in 1687 a construit aceasta casa de familie, potrivita pentru oaspetii de afaceri.
Patru camere de la parter au fost restaurate si sunt deschise pentru public in zilele de duminica.
Dintre cele patru camere una este biblioteca cu scaune din piele si cu tavane foarte frumos decorate. Celelalte doua, camerele albastra si respectiv rosie, ofera picturi si mobila din acele timpuri. Cea mai impresionanta camera este Camera Chineza, bogat colorata. A fost probabil una dintre camerele Sarei Hinlopen unde doamnele beau ceaiul. Privind peretii acoperti cu matase pictata si portelanul chinezesc, va puteti imagina fosnetul rochilor si aroma ceaiului servit in cestile de portelan.
Aceasta casa are o gradina incantatoare care ofera cascade de trandafiri roz ce inconjoara micul lac.
Program: orele 11:00 -17:00, numai duminica. Camerele sunt disponibile pentru evenimente si catering.

Vondelpark
Vondelpark este cel mai mare parc din Amsterdam si cu siguranta cel mai faimos parc din Olanda care asteapta pana la 10 milioane de vizitatori in fiecare an. Este situat in sudul Leidseplein, langa Rijksmuseum, Stedelujk si muzeul Van Gogh. Acest parc este iubit de locuitorii din Amsterdam dar si de turisti datorita faptului ca aici va puteti bucura de o zi insorita de vara, puteti face jogging, skating sau pur si simplu puteti sa leneviti pe iarba. Va veti putea bucura de teatru si muzica in perioada iunie, iulie si august.
Teatrul in aer liber are loc de 5 ori pe saptamana , intrarea fiind gratuita.

Magere Brug
Acest pod faimos ce traverseaza raul Amstel vis-à-vis de teatrul Carre este un vechi pod olandez din lemn. Se spune ca a fost numit asa dupa surorile Mager despre care se spune ca ar fi trait de-o parte si de alta a raului .Ar fi construit acest pod din lemn pentru a face mai usoara vizita de la una la alta. O alta varianta a istoriei acestui pod ar fi aceea ca poarta acest nume deoarece este foarte ingust (mager inseamna subtire, ingust in limba olandeza).
Crescand traficul, un alt pod, mult mai mare, l-a inlocuit pe acesta in 1871. Astel ca nu mai este nici pe departe ingust dar este unul dintre cele mai frumoase poduri din Amsterdam. Noaptea podul este foarte luminat astfel incat devine un loc foarte romantic, plin de indragostiti si fotografi.
Adresa: Amstel, intre Keizersgracht si Prinsengracht.

Scumpul nostru Dumnezeu din Pod (Museum Amstelkring)
Este unul dintre cele mai interesante muzee din Amsterdam, cu o atmosfera speciala care surprinde orice vizitator. Mansarda acestei case ascunde o secreta biserica catolica, cunoscuta sub numele de Ons’Lieve Heer op Solder (Scumpul nostru Dumnezeu din Pod), construita in 1663 cand catolicii si-au pierdut drepturile de a- L venera pe Dumnezeu asa cum doreau ei. Printre alte artefacte muzeul-casa contine mobila olandeza, ceasuri si doua bucatarii cu tigle Delft. Etajele inferioare ale cladirii au devenit muzeu in 1888 iar astazi contin camere redecorate, precum si o colectie de obiecte de argint din biserica, artefacte religioase si picturi. Adresa: Oudezijds Voorburgwal 40
Web: www.museumamstelkring.nl
Transport: 7 minute de mers pe jos de la Statia Centrala (Central Station)
Program: de luni pana sambata intre orele 10:00 si 17:00 (duminica si in timpul vacantelor oficiale este deschis de la orele 13:00). Muzeul este inchis pe datele de 1 ianuarie si 30 aprilie.

Muzeul Rezistentei Olandeze (Verzetsmuseum)
Un tur al acestui muzeu reprezinta o fascinanta incursiune in perioada istorica cunoscuta sub numele de Miscarea de Rezistenta Olandeza din timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Documentele si obiectele militare expuse in cadrul muzeului vor ramane pentru totdeauna marturii ale acestui eveniment istoric.
Adresa: Plantage Kerklaan 61
Web: www.verzetsmuseum.org
Transport: tramvaiele 9 si 14 de la Statia Centrala (Central Station). Coborare la Plantage Kerklaan, Plantage Middenlaan si Artis Zoo.
Program: de marti pana vineri intre orele 10:00 si 17:00; sambata, duminica, luni si de vacantele oficiale programul este intre orele 12:00 si 17:00.

Evenimente

Festivalul Olandez al Florilor (Holland Flowers Festival)
Acest mirific festival se poate descrie in cateva cuvinte: multe multe flori si o bogatie de culori. Specii variate de lalele, narcise, irisi si alte flori superbe, arbori si plante ornamentale si multimea de expozanti atrag un numar mare de vizitatori la fiecare editie a festivalului. Aici cei pasionati de gradinarit pot primi sfaturi utile din partea profesionistilor si pot alege din gama variata de produse destinate construirii si intretinerii unei gradini.
Situare: The Greenery, Centrale Markt 5, Zwaagdijk-Oost
Perioada: februarie
Program: de la 10:00 pana la 22:00
Web: www.hollandflowersfestival.nl

Ziua Reginei (Queen’s Day)
Ziua de nastere a Reginei Olandei este un motiv de sarbatoare pentru toti olandezii, iar Amsterdamul isi pune vestmintele festive. Totul incepe cu petrecere grandioasa cu o noapte inainte de ziua propriu zisa si se continua pana in zorii diminetii. Conform traditiei toti locuitorii se imbraca in portocaliu si trebuie neaparat sa aiba cu ei o bere. Pe tot parcursul acestei petreceri are loc un grandios comert stradal: se scot la vanzare tot felul de obiecte atat noi cat si vechi.
Situare: in centrul orasului, in Vondelpark
Perioada: 30 aprilie

Keukenhof
Cea mai mare gradina din lume (32 de hectare) se umple de culoare in timpul primaverii. O varietate mare de lalale elegante si narcise, gradini, alei cu sculpturi si interesanta expozitie pentru copii Clever Clogs atrag anual numerosi vizitatori.
Situare: gradina se afla pe un teren aflat intre Amsterdam si Haga
Perioada: din martie pana in mai
Program: de la 08:00 pana la 19:40.
Web: www.keukenhof.nl

Amsterdam Roots Festival
Un eveniment major din calendarul muzical international este Amsterdam Roots Festival care a debutat in 1983 ca o celebrare a muzicii africane. Astazi in cadrul festivalului, care tine de Holland Festival, canta artisti din toata lumea iar in deschiderea lui, in fiecare an, are loc un concert in Oosterpark, in aer liber. In timpul festivalului se desfasoara 60 de concerte in mai multe locatii din oras.
Perioada: iunie
Web: www.amsterdamroots.nl

Holland Festival
Acest festival de arta dramatica se desfasoara in luna iunie a fiecarui an, in cadrul caruia au loc spectacole de teatru, arta vizuala, opera si dans. Programul festivalului include toate genurile de muzica si teatru de la muzica pop pana la drama.
Web: www.hollandfestival.nl

Dance Valley Festival
Acest festival este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din calendarul evenimentelor culturale internationale. Cele mai mari nume din muzica electronica de scena din lume alaturi de spectacolele participante aduna de fiecare data un numar impresionant de spectatori.
Situare: Spaarnwoude Recreation Ground
Perioada: iulie
Program: de la ora 10:00 pana la orele 23:00.
Web: www.dancevalley.nl

De Parade
Unul dintre cele mai iubite evenimente publice din Amsterdam si nu numai este festivalul De Parade, unde au loc spectacole de dans, de magie, de arta si de teatr. Festivalul se adreseaza tuturor categoriilor de varsta.
Situare: Parcul Martin Luther King
Perioada: august

Canal Festival
Grachtenfestival sau Canal Festival inseamna 9 zile de muzica clasica de-a lungul canalelor din capitala Olandei si in cateva locatii interioare din oras. Printre concertele incluse in program este si renumitul concert Prinsengracht, care se desfasoara pe o scena plutitoare.
Locatie: diferite locatii din oras
Perioada: august
Web: www.grachtenfestival.nl

Uitmarkt
In fiecare an deschiderea oficiala a sezonului cultural din Olanda are loc la Uitmarkt. Cu aceasta ocazie sunt montate scene in tot orasul, pe care au loc spectacole de teatru, de dans, de muzica, de film alaturi de workshop-uri in Leidseplein si Museumplein. Totodata participa un numar impresionant de institutii culturale care ofera informatii despre evenimentele lor viitoare si de edituri care isi prezinta ultimile aparitii.
Situare: diferite locatii
Perioada: august

Maratonul de la Amsterdam (ING Amsterdam Marathon)
Maratonul acesta este unul dintre primele 12 din lume si face parte din IAAF Golden League. Alergatori din lumea intreaga participa la acest maraton care a devenit foarte popular datorita faptului ca in oras nu este mult trafic iar arhitectura urbana este atragatoare. Competitia dateaza din 1975 si este recunoscuta ca fiind un eveniment important in calendarul fiecarui atlet profesionist.
Localizare: Stadionul Olympic
Perioada: octombrie
Web: www.amsterdammarathon.nl

Sfantul Nicolae (St. Nicholas)
Adevarata poveste a Sfantului Nicolae dateaza din secolul al 3-lea cand episcopul de Myra (devenit Sfantul Nicolae) a decis sa-si dedice viata ajutand pe toti cei nevoiasi. De-a lungul istoriei au circulat multe legende despre acest sfant, insa cea mai cunoscuta este aceea potrivit careia acesta aduce copiilor cadouri. Ziua Sfantului Nicolae se celebreaza pe 6 decembrie iar cu 3 saptamani inainte, conform traditiei din Olanda, el soseste in Amsterdam cu o barca si ajunge in Dam Square pe un cal alb. Acest eveniment este o ocazie festiva, toati olandezii fiind in sarbatoare.
Locatie: Statia Centrala (Central Station), Amsterdam
Perioda: noiembrie – decembrie
Web: www.stnicholascenter.org

Festivalul International de Film Documentar din Amsterdam
(International Documentary Film Festival Amsterdam)
Unul dintre cele mai importante evenimente culturale din calendarul international este acest festival in a carui concurs intra 180 de productii documentare si la care asista peste 60 000 de iubitori de film. Premiile se acorda pentru documentare scurt metraj, lung metraj si debut.
Situare: diferite locatii din Amsterdam.
Perioada: noiembrie
Web: www.idfa.nl

pAn Amsterdam
Targul de antichitati si arta nationala din Tarile de Jos ofera colectionarilor o gama variata de obiecte din ceramica, bijuterii, obiecte de mobilier, din argint, din sticla, manuscrise, ornamente, ceasuri, sculpturi, picturi, fotografii…si lista poate continua.
Situare: Amsterdam RAI-Parkhal
Perioada: noiembrie
Program: de la 11:00 la 19:00
Web: www.pan-amsterdam.nl

Anul Nou in Amsterdam
Atat localnicii cat si turistii aflati in Amsterdam cu ocazia Anului Nou intampina acest eveniment deosebit in diferite locatii din capitala Olandei: Dam Square si Leidseplein, care devin centrul momentului culminant cand toata lumea numara ultimele secunde din vechiul an sau Cartierul Rosu (Red Light District sau Den Wallen). In numeroase cluburi de noapte si baruri mixeaza diferiti DJ, atat din Olanda cat si din alte tari.
Perioada: 31 decembrie

Festivalul de Dans de la Amsterdam (Amsterdam Dance Event)
Aceasta importanta conferinta europeana de muzica electronica si dans intruneste mai multe de 1,300 de profesionisti din comunitatea internationala de dans. Acest eveniment care se desfasoara si sub forma unui festival are loc in diferite cluburi din centrul orasului. Conferinta se desfasoara in timpul zilei iar festivalul noaptea.
Locatie: diferite cluburi din centrul orasului, precum Melkweg, Paradiso, Supperclub si Escape
Perioada: octombrie
Web: www.amsterdam-dance-event.nl

Restaurante

Blauw aan de Wal (Blue on the Quay) – restaurant frantuzesc
Aceasta oaza de liniste este situata in mijlocul Cartierului Rosu (Red Light District sau Den Wallen). O alee ingusta duce la acest restaurant modern si minimalist a carui gradina a apartinut candva unei manastiri. Specialitatea restaurantului este bucataria frantuzeasca in special. Este necesara rezervarea. Restaurantul este inchis duminica si se serveste doar cina.
Adresa: Oude Zijds, Achterburgwal 99

Odeon – restaurant modern eclectic
Candva o discoteca acest restaurant cosmopolit si plin de sarm atrage o clientela sofisticata. In spatiul sau (3 etaje) functioneaza o braserie, restaurantul propriu zis si un club de noapte. Meniul standard include preparate specifice bucatariei contemporane si o excelenta lista de vinuri. Bucataria este deschisa zilnic de la 11:00 pana la 22:30.
Adresa: Singel 460, Rembrandtplein
Web: www.odeontheater.nl

D’ Vijff Vlieghen – restaurant local
Unul dintre cele mai faimoase restaurante din lume, D’ Vijff Vlieghen este specializat in noua bucatarie olandeza, folosind numai preparate traditionale olandeze. Atmosfera este deosebita si fermecatoare, fiind expuse aici cateva gravuri de Rembrandt si numele unor personalitati precum Orson Welles si Walt Disney. D’Vijff Vlieghen ofera clientilor sai si meniuri vegetariene.
Restaurantul este deschis zilnic pentru cina. Este recomandata rezervarea.
Adresa: Spuistraat 294-302 (pe partea opusa Muzeului de Istorie al orasului)
Web: www.d-vijffvlieghen.com

Café de Jaren
Terasa plina de stil a restaurantului are vedere la raul Amstel. Este locul ideal pentru un pahar de vin inainte de cina sau o cafea tare. Meniul este variat si atractiv: diferite feluri de supe, sandvisuri si paste. Atmosfera aminteste de eleganta rafinata a localurilor frantuzesti. Este deschis zilnic pentru pranz si cina.
Adresa: Nieuwe Doelenstraat 20-22
Web: www.cafe-de-jaren.nl

Pasta E Basta – restaurant italian
In cadrul acestui restaurant cu specific italian meniul standard include in special preparate din paste. Atmosfera este joviala iar lista de vinuri generoasa si excelenta. S recomanda ca rezervarile sa se faca din imp. Restaurantul este deschis zilnic de la 18:00 pentru cina.
Adresa: Nieuwe Spiegelstraat 8
Web: www.pastaebasta.com

Rose’s Cantina – restaurant latino
Cele mai populare mancaruri si bauturi latino-americane (in special mexicane) sunt specificului acestui restaurant: margarita, burritos, nachos, enchiladas, bere mexicana si multe alte specialitati. Restaurantul este deschis zilnic de la 17:00.
Adresa: Reguliersdwarsstraat 38-40
Web: www.rosescantina.com

De Silveren Spiegel – restaurant local
Elegantul restaurant Silveren Spiegel (Oglinda de Argint) este unul dintre cele mai cunoscute restaurante traditionale olandeze. Atmosfera este romantica iar interiorul frumos decorat, in spatiul a doua cladiri istorice. Specialitatile restaurantului sunt fructele de mare si preparatele din carne.Restaurantul este deschis pentru pranz numai cu rezervare.
Adresa: Kattengat 4-6
Web: www.desilverenspiegel.com

Dynasty – restaurant oriental
Amsterdam detine multe restaurante orientale in special in cartierul Chinatown. Unul dintre ele este si Dynasty, unde se serveste mancare chinezeasca, tailandeza, vietnameza, malayeziana si filipineza. Interiorul este foarte colorat iar tavanul este decorat cu umbrele de hartie. O atractie majora este gradina restaurantului deschisa in special vara. Este recomandata rezervarea. Restaurantul este inchis in zilele de marti.
Adresa: Reguliersdwarsstraat 30
Web: www.fer.nl

Informatii utile

Ora locala: GMT +1
Electricitate: 230 volts, 50Hz.
Limba: olandeza (oficiala). Engleza este frecvent vorbita in Amsterdam.
Moneda: Euro (EUR) este moneda oficiala, divizata in 100 de centi. Majoritatea cartilor de credit si a cecurilor de calatorie este acceptata. Pentru a evita taxe suplimentare se recomanda ca cecurile de calatorie sa fie in EUR, lire sterline sau in dolari americani. Valuta sau cecurile de calatorie pot fi schimbate la banci, oficii postale sau la birourile de schimb valutar (marcaj standard: GWK). Bancile sunt inchise in week-end-uri dar birourile de schimb valutar sunt deschise. ATM-urile au raspandire larga si sunt deschise 24 de ore pe zi.
Transport: zona centrala a orasului este compacta iar cel mai usor se ajunge aici pe jos. In afara acestei zone exista o retea de transport in comun foarte practica si deloc scumpa: tramvaie, autobuze, metrou, cu punct comun de intalnire la Statia Centrala (Central Station); transport pe canale, ferry boat-uri.
Clima: temperata, influentata de curentii vestici dinspre Atlantic. Iernile sunt blande iar verile calduroase. Precipitatiile sub forma de burnita sunt un fenomen obisnuit la Amsterdam iar vremea este destul de schimbatoare indiferent de anotimp.

Ambasade

Ambasada Romaniei in Regatul Tarilor de Jos
Adresa: Catsheuvel 55, 2517 KA, The Hague
Telefon: 0031-70-354.37.96;
Telefon Sectie consulara: 0031-70-354.15.80
Telefon Sectie economica: 0031-70-355.73.69
Fax: 0031-70-354.15.87
Site Web: http://haga.mae.ro )
E-mail: roembnl@xs4all.nl

Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romania

Cancelaria: Aleea Alexandru nr. 20, cod 011832, Bucuresti
Telefon: (0040-21) 208.60.30
Fax: 230.76.20
E-mail: bkr@minbuza.nl
Site Web: http://www.olanda.ro
Program de lucru: luni-joi 8.30-13.00, 13.30-17.30; vineri 8.30-13.00, 13.30-15.00

Sectia consulara:
Aleea Alexandru nr. 20
Telefon: (0040-21) 208.60.30
Fax: 231.62.79
E-mail: bkr-ca@minbuza.nl
Program de lucru: luni-vineri 9.00-13.0 0

Pentru rezervari , bilete de avion si hotel va rugam adresati-va operatorilor nostri, online sau scrieti-ne la pagina de contact.


0 Shares
You May Also Like
atena-templul-lui-zeus

Weekend la Atena

Orasul zeilor si al eroilorAtena este capitala Greciei si reprezinta locul unde s-a nascut democratia. Fiind supranumit in…
Read More