house-of-virgin-mary

Paste la Casa Maicii Domnului-Efes

0 Shares
0
0
0

Veniti sa luati lumina de la casa Fecioarei Maria si cele 7 Biserici Apostolice ale Sfantului Ioan.

31 Martie – 9 Aprilie

Vom vedea cu ochii nostri “cele sapte Biserici ale Asiei”, carora Mantuitorul Iisus le-a trimis sapte scrisori prin revelatiile Sfantului Ioan din Cartea Apocalipsei: Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia si Laodicea.

Primele sapte Biserici ale Bibliei, ale căror ruine sunt pastrate intocmai din vremea Apostolului, astazi centre de pelerinaj ale intregului mapamond crestin.

Dar mai presus de toate, vom lua lumina Sfintelor Pasti de la Casa Fecioarei Maria, unde se va oficia Slujba de Inviere.

Plecare cu autocarul din orasele: Alba-Iulia, Bucuresti, Cluj-Napoca, Pitesti, Ramnicu Valcea, Sibiu.

Casa Maicii Domnului, aflata intr-un frumos parc localizat intre Efes si Seljuk, este socotita, conform traditiei locului, drept locul in care Fecioara Maria si-a petrecut ultimii ani ai vietii pamantesti. Locul, inconjurat de un brau gros de plante si pomi, este considerat sfant atat de crestini cat si de musulmani. Linistea asezarii nu poate fi tulburata nici macar de multimile de pelerini ce vin zilnic aici pentru inchinare.

Casa Maicii Domnului din Efes – traditie si istorie

Conform traditiei crestine, Maica Domnului a fost adusa in Efes de catre Sfantul Apostol Ioan Evanghelistul, la scurt timp dupa Invierea din morti a Domnului Hristos, aici urmand a locui pana la Adormirea ei.

Sfantul Apostol Ioan este cel caruia Hristos, aflat pe Cruce ii zice sa aiba grija de Maica Sa. In aceasta privinta, Sfanta Scriptura marturiseste urmatoarele: “Iar Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care Il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau! Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine.” (Ioan 19, 26-27).

Pe langa aceasta marturie biblica, traditia conform careia aceasta casa a gazduit-o pe Maica Domnului in ultimii ei ani de viata pamanteasca, se mai bazeaza si pe datele istorice conform carora Sfantul Apostol Ioan a venit in Efes, dupa evenimentele din Ierusalim.

Arheologii care s-au ocupat cu cercetarea cladirii si a locului au ajuns la concluzia ca incaperea cinstita drept “Casa Fecioarei Maria” dateaza in mare parte din secolele VI-VII. Dar, spre intarirea traditiei amintite mai sus, acestia au descoperit faptul ca fundatiile casei au o origine mult mai veche – posibilitatea ca acestea sa apartina secolului I fiind foarte mare.

Locul acesta a fost cinstit de catre crestini inca din vechime, insa istoria recenta aminteste drept re-descoperire a lui un moment neobisnuit. Astfel, in anul 1912, Anne Catherine Emmerich, o maica de de la o manastire din Germania, care nu si-a parasit niciodata chilia, a descris in detaliu locul si imprejurimile.

Maica Emmerich, imobilizata la pat, a intrat in transa, pe maini aparandu-i semnele cuielor iar in minte venindu-i viziuni in care Fecioara Maria, impreuna cu Apostolul Ioan, a plecat dinspre Ierusalim spre Efes. Ea a descris Casa Mariei cu lux de amanunte – tot ceea ce a spus a fost consemnat in scris de catre scriitorul Brentano, aflat langa patul acesteia.

Maica Emmerich a descris Casa drept o cladire rectangulara din piatra, zidita special de catre Apostolul Ioan pentru Fecioara Maria. Camera a fost dotata cu o vatra si cu o absida – peretele acesteia fiind rotunjit. Camera a doua, lipita de cea cu absida, este considerata a fi fost locul in care Fecioara Maria dormea. Aceasta a doua camera era strabatuta intr-o laterala de un izvor.

Pe langa detaliile de ahitectura, maica a mai spus si faptul ca Maica Domnului a adormit la varsta de 64 de ani, fiind mai apoi inmormantata intr-o pestera din apropierea casei in care si-a petrecut ultimii ani. In momentul in care sicriul acesteia a fost deschis, la scurt timp dupa, acesta a fost gasit gol. In acel moment, casa a fost transformata in capela.

Casa Maicii Domnului din Efes – inceputurile pelerinajului actual

La cativa ani dupa viziunile maicii Emmerich, clericul francez Gouyet a citit insemnarile lui Brentano in legatura cu viziunile maicii. Din curiozitate sau convins de realitatea descrierilor, acesta a plecat intr-o calatorie spre Efes, cu scopul de a gasi Casa Fecioarei Maria.

Gouyet a gasit o casa identica cu cea din descrierile pe care ajunsese sa le citeasca. Imediat ce a vazut aceasta, el a trimis o scrisoare episcopilor din Paris si Roma, insa raspunsul nu a fost unul pe masura asteptarilor.

La data de 27 iunie 1891, doi preoti ai ordinului Sfantul Lazar si doua oficialitati catolice au fost trimisi in Efes pentru a cerceta locul cu pricina. Acestia au gasit aici o mica capela ajunsa in ruina. Capela detinea inca o statuie afectata de timp a Fecioarei Maria.

Acestia s-au intors la Izmir cu raportul realizat in privinta locului. Dupa acestia au mai fost trimisi si alti preoti si cercetatori.

Pana in anul 1892 Casa Fecioarei Maria a fost una dintre destinatiile pelerinajelor catolice. Casa si capela au fost restaurate in anul 1897, an in care a fost ridicat si un adapost pentru pelerini.

Locul a fost vizitat ulterior si de catre papii Paul al VI-lea si Ioan Paul al II-lea, care au confirmat valoarea locului ca destinatie de pelerinaj. La data de 29 noiembrie 2006, papa Benedict al XVI-lea a slujit aici Sfanta Liturghie.

Casa Maicii Domnului din Efes este un loc cinstit atat de catre crestini cat si de catre musulmani. Musulmanii cinstesc acest loc deoarece si ei cred in Nasterea lui Hristos dintr-o Fecioara. Ei o cinstesc pe Fecioara Maria ca pe mama profetului Iisus.

Casa Maicii Domnului din Efes

Locul se afla si acum in grija calugarilor ordinului Sfantului Lazar. Parintii slujesc zilnic Sfanta Liturghie in interiorul capelei. Doua maici din localitate citesc zilnic slujbele de la strana.

Micuta cladire din piatra in forma de T consta in doua camera – prima camera, care este considerata a fi fost dormitorul, se afla in dreapta, iar a doua camera, in care se afla si capela, este asezata in partea stanga.

Casa mai are si o mica bucatarie, tot in partea stanga. Locul este dotat si cu rampe pentru persoanele cu dizabilitati de locomotie. De asemenea, pelerinii gasesc aici camere curate pentru odihna.

Interiorul casei a fost pastrat si simplu si auster, nefiind incarcat cu nimic in plus. Singurele lucruci care se gasesc in interiorul acesteia sunt altarul, icoanele care o reprezinta pe Maica Domnului si lumanarile care ard permanent.

In fiecare an, la data de 15 august – Praznicul Adormirii Maicii Domnului – clerici ortodocsi, catolici si musulmani conduc slujbele din capela. Aceasta slujba este una dintre foarte rarele ocazii in care cele trei confeciuni slujesc impreuna, in pace.

Casa Maicii Domnului din Efes – izvorul vindecator

Izvorul care curge pe sub podeauna acestei case se crede ca este vindecator, multime de vizitatori sustinand ca au fost vindecati de anumite suferinte. In interiorul casei se afla o multime de cruciulite, bratari si inele, lasate in urma de cei care s-au vindecat aici.

Program circuit:

Ziua 1 ( Miercuri 31 Martie) : Cluj-Napoca – Canakkale

Plecare din Cluj Napoca (ora 14:00) din parcarea hotelului Melody pe traseul: Cluj-Napoca– Alba- Iulia (16:00) din fata magazinului Unirea – Sibiu (ora 17:30) din parcarea hotelului Ibis, fostul hotel Continental – Ramnicu-Valcea (19:30) de la Benzinaria Dacos – Pitesti (20:30) de la Benzinaria Petrom Bascov – Bucuresti (22:30) din autogara Filaret – Giurgiu – Ruse – Canakkale.

Ziua 2 (Joi – 1 Aprilie) : Sosire in Canakkale in jurul amiezei

Cazare si timp liber in Canakkale. Se viziteaza Troia oraş legendar, locul unde s-a desfăşurat Războiul Troian, aşa cum este descris în Ciclul războaielor troiene, în special în Iliada, unul dintre cele două poeme epice atribuite lui Homer.

Astăzi, este numele unui sit arheologic, localizarea tradiţională a Troiei homerice, în turcă Truva, la Hisarlık în Anatolia, aproape de coastă, în Provincia Çanakkale de astăzi, în nord-vestul Turciei, la sud-vest de strâmtoarea Dardanele sub Muntele Ida. Un oraş nou, Ilium a fost fondat pe acest loc în timpul domniei împăratului roman Augustus. A înflorit până la fondarea Constantinopolului, şi a intrat treptat în declin în perioada bizantină. Cazare si timp liber in Canakkale.

Ziua 3 ( Vineri – 2 Aprilie ) : Ayvalik – Pergamum – Smyrna (Izmir) – Kusadasi

Dupa micul dejun ne indreptam spre Pergamum ( Basilica Rosie a Sf Ioan, a treia dintre cele 7 Biserici). Un “oras al tamaduirii”, dupa cum e cunoscut din antichitate. Deasupra, pe o colina inalta, se afla un vestit altar al lui Zeus, un templu inchinat zeitei Atena, o biblioteca antica ce rivaliza cu Libraria din Alexandria. Iar in sudul orasului celebrul centru de tratamente si cura termala dedicat zeului medicinii, Asclepius. Ne continuam drumul spre cea de-a doua Biserica din cele sapte, care se afla la Smyrna (Izmirul de astazi). Acest port este unul dintre cele mai frumoase orase ale Turciei, al treilea ca marime, cu o populatie ce atinge 3 milioane locuitori. Unul dintre obiective este şi Biserica Biblica din Smyrna. Ne vom continua traseul spre Selcuk, Kusadasi.

Seara vom participa la Prohodul Domnului oficiat la Casa Fecioarei Maria, care se afla in varful Muntelui Privighetorilor. O casuta unde s-a retras indurerata Maica Mantuitorului, adusa cu sine de Apostolul Ioan dupa prigoana din Ierusalim. O biserica cu temelii din secolul I d Hr, in care se presupune ca a avut loc “Adormirea Maicii Domnului”. Aleea ce trece pe dedesubtul bisericii, sprijinita de un zid inalt ce sustine pamantul bisericii e acoperit cu hartiute albe ce reprezinta dorintele arzatoare ale unei omeniri. Iar la capatul acestui fluviu de hartii albe, chiar sub temelia bisericii, in acelasi perete de piatra sunt sapate trei bolti cu trei izvoare facatoare de minuni.

Ziua 4 ( Sambata – 3 Aprilie ) : Kusadasi – Priene – Miletos – Didyma – Kusadasi

Priene a fost un important centru episcopal in perioada Bizantina, fiind situat la nord de orasul ionic Milet, avand un design geometric oferit de unghiuri intersectate unic.

Cea mai importanta structura din oras o reprezinta Templul Zeitei Athena – Zeita intelepciunii , situat chiar in varful dealului.

Un alt obiectiv important in oras este teatrul antic, care are o capacitate de 5 000 de locuri, construit in perioada elenista, pozitionat in partea de NE a orasului.

Miletos – unul din cele 12 orase ioniene prospere, este situat la nord de orasul turcesc Didim. Epoca de aur a orasului a reprezentat-o secolele VI si VII d.Hr. In aceasta perioada marii filozofi au facut din oras un important centru stiintific si cultural.

In Miletos s-a nascut marele matematician Thales si multi alti ganditori ai Greciei antice.

In oras exista un teatru din timpul elenilor care avea o capacitate de 5.300 de locuri si care a fost extins in timpul ocupatiei romane, ajungand la o capacitate de 15.000 de locuri.

Didyma cu Templul Zeului Apollo – Zeul Soarelui, situat chiar in orasul turcesc Didim. Tempul lui Apollo a fost proiectat ca fiind “dipterous” (avand doua randuri de coloane) dar niciodata nu a fost terminat. Tempul putea intra in clasamentul celor 7 minuni ale lumii antice dar a fost detronat de celelalte contructii doarece nu a reusit sa fie terminat niciodata.

Spre seara VOM LUA LUMINA de la Casa Fecioarei Maria, slujba fiind oficiata de catre un preot ortodox.

Ziua 5 – Duminica – 4 Aprilie – Prima zi a Sfintelor Pasti

Kusadasi – Selcuk – Basilica Sfantului Ioan Evanghelistul – Efes – Kusadasi

In prima zi a Sfintelor Pasti ne vom ruga la Mormantul Sfantului Ioan ce se pastreaza intact printre ruinele uriasei catedrale ortodoxe construite peste acest sfant mormant. In imediata apropiere a orasului Selcuk se gasesc ruinele orasului antic Efes (“Poarta Asiei!”, patria filosofului Heraclit, fondat in sec XI i.e.n de catre Ionieni, cu urme majore ale prezenţei Apostolilor Ioan si Pavel) si ale Templului zeiţei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii antice).

Aici se gaseste prima din cele sapte Biserici ale Apocalipsei, fondata in anul 54 e.n de catre Apostolul Pavel – locul unde s-a tinut cel de-al III-lea mare Conciliu Ecumenic, anul 431 d Hr. Se pot vizita ruinele acestei biserici dar si vestigiile antice ale cetatii: Biblioteca lui Celsius, Templele lui Adrian si Domitian, amfiteatre, camerele consiliului, gimnaziul, terme, Marele Teatru (cu o capacitate de 25.000 de locuri). In Efes vom merge efectiv pe urmele Maicii Domnului si ale Apostolilor Ioan si Pavel care au trait aici in anii de dupa Inviere, increstinand zeci de mii de pagani.

Ziua 6 (Luni) : Kusadasi – Laodicea – Hierapolis – Pamukkale

5 Aprilie – A doua zi a Sfintelor Pasti

Dupa micul dejun vom porni spre a saptea Biserica a Apocalipsei, ce se afla la Laodicea. Laodicea a fost un oras important din Asia Mica. Situat la intersectia a trei drumuri comerciale, acest oras a devenit o metropola a luxului si a bogatiei. Caravanele de negustori au adus inspre cetate nu numai marfuri din toate colturile pamantului, ci si obiceiuri diferite. Din acest motiv, in cetate domnea o toleranta generala. Acest climat de libertinism a dus la instaurarea unei atmosfere de relativism in care normele absolute au fost lasate la o parte. “Laodicea” inseamna in traducere: “Voia poporului, dreptatea poporului, vointa celor multi”. Fiecare era liber sa traiasca dupa mintea lui. Tocmai de aceea, Bisericii din această cetate Mantuitorul ii transmite una dintre cele mai impresionante scrisori din Cartea Apocalipsei.

Dupa pranz se viziteaza ruinele de la Hierapolis, Mormantul Sf. Ap. Filip si Biserica ridicata in cinstea sa, terasele de calcar de la Pamukkale – relief unic in lume. Ca urmare a numeroaselor miscari tectonice, in timp natura a creat la Pamukkale o panorama fascinanta, care dezvaluie si vestitele bai de calcar. Calcarul a fost modelat de cutremurele care s-au produs aici si s-a stratificat, astfel incat s-au creat un fel de trepte. Ulterior, apa care s-a scurs pe aceste trepte a sapat in calcar formand mici cratere umplute cu apa termala. Cazare in Pamukkale la hotel 3*.

Ziua 7 (Marti) : Pamukkale – Philadelphia – Sardis – Thyatira – Bandirma – Istanbul

6 Aprilie – A treia zi a Sfintelor Pasti

De la Pamukkale ne indreptam spre cea de-a sasea Biserica, in Philadelphia. “Filadelfia” inseamna in traducere: “dragoste de frati”. Biserica aceasta din Asia Mica a fost una din cele mai bune adunari crestine. Domnul Iisus nu-i gaseste nici un fel de acuzare. Apoi se viziteaza cea de-a cincea biserica, cea de la Sardes. Biserica din Sardes este corespondentul spiritual al Bisericii aflate pe moarte. Numele cetatii inseamna “ramasite”. Acest oras, proverbial de bogat, asezat pe meterezele unei culmi muntoase, cazuse de doua ori in mainile dusmanilor din cauza lipsei de veghere. Increzatori in pozitia lor de necucerit, locuitorii cetatii n-au lasat straja in timpul asediului. De doua ori Sardes a fost transformata in ruine.

De aici pornim spre nord pentru a ajunge la cea de-a patra Biserica, Tiatira, in centrul orasului Akhisar. Biserica din Tiatira este urmarea fireasca a Bisericii din Pergam. Idolatria si imoralitatea incepute atunci si-au ajuns acum culmea. Tiatira este “Biserica ingropata sub influenta lumii”. Scrisoarea aceasta este cea mai lunga dintre toate cele sapte. Ea este un rechizitoriu impotriva compromisului si o judecata aspra asupra pacatului. De aici ne indreptam spre Bandirma de unde vom lua ferryboat-ul spre Yenikapi, Istanbul- cazare cu mic dejun.

Ziua 8 ( Miercuri – 7 Aprilie) : Istanbul

In prima zi la Istanbul se va vizita Palatul Topkapi – atracţia turistică numă­rul unu a orasului – care este situată la confluenţa dintre Bosfor şi Cornul de Aur. Acest imens palat a fost reşedinţa sultanilor până în anul 1868, când regală a fost mutată la Palatul Dolmabahce. Palatul cuprinde mai multe clădiri: Şcoala Otomană, Divanul, locul în care lucrau cancelarii sultanului şi Haremul. Printre exponate se găsesc armuri, arme, bijuterii, articole de îmbrăcăminte, mobilă scum­pă şi… cel mai mare diamant din lume. Biserica Sfanta Sofia (Hagia Sofia) – În anul 325, Constantin cel Mare a început construirea acestui lăcaş închinat Sfintei Sofia, adică Zeitei Înţelepciunii.

Devenită biserică patriarhală, Sfânta Sofia a ars de trei ori şi tot de atâtea ori a fost reconstruită. Pentru ultima „renaştere din cenuşă”, îm­păratul Iustinian a apelat la arhitecţi celebri ai vremii, respectiv Anthemios din Tralles şi Isidor din Millet. Lucrările proiectate au început la 23 februarie 532 şi au durat aproape 6 ani. Deşi de atunci s-au scurs 15 secole, Biserica Sfintei Înţelepciuni rămâne cel mai valoros monument al Istanbulului şi poate cel mai frumos al lumii ortodoxe. A supravieţuit cutremurelor, cruciaţilor pră­­dă­tori şi cuceririi Constan­ti­nopolului de către Mohamed Cuceritorul, în 1453. Biserica a fost transformată mai apoi în moschee, iar sul­tanii care s-au succedat i-au adăugat patru minarete. Mozaicurile bizantine din interior au fost acoperite în secolul al XIV‑lea, la porunca lui Suleiman Mag­­nificul, în concordanţă cu interdicţia islamică a re­prezentărilor umane în lo­caşurile de cult. În 1936, Ata­turk a transformat Sfânta Sofia în muzeu.

La puţin timp după aceea, arheologii americani au redescoperit mozaicurile, care au fost restaurate şi acum sunt expuse la vedere. Moschea Albastra – fondată în secolul XIV, de Sultanul Ahmet I, este singura moschee din Turcia care are în structura sa 6 minarete. În interior, 20.000 de plăci strălucitoare de fa­­ian­ţă de Iznik împodobesc încăperea. Între ele îşi fac loc 260 de ferestre cu vitralii, iar pe tavan se etalează un arabesc vaporos. Impresionante sunt şi plăcile de granit aurite în care sunt gravate versete din Coran şi predici importante ale profetului Mohamed. La moartea Sultanului Ahmet, Osman al II-lea, fiul acestuia, a construit în faţa moscheii un monument funerar, dedicat tatălui său. Tot in Piata Sultan Ahmet este situat si vechiul Hipodrom. Spre seara aveti la dispozitie timp liber pentru a mai vedea din frumusetile orasului. Cazarea se face tot in Istanbul – la hotel 3* cu mic dejun.

Ziua 9 ( Joi – 8 Aprilie) : Istanbul

Dupa micul dejun se viziteaza Biserica Sfanta Paraschieva construita de Constantin Brancoveanu. Alte obiective: Patriarhia Ecumenică – pierdută undeva în cartierul Fanar al Istanbulului de astăzi, joacă încă un rol de mediere între diferitele Biserici Ortodoxe şi şi-a asumat un rol central în promovarea dialogului ecumenic, în special cu Biserica romano-catolică. Ea continuă să se denumească Biserica Mamă, mulţumindu-se însă încă din 1586 cu modesta bi­serică a Sfântului Gheorghe din Fanar.

Biserica Izvorul Tamaduirii – Este locul unde au fost înmormântaţi patri­arhii orto­doxi timp de generaţii. Potrivit unei legende, în 1453 un preot al bisericii spunea că este imposibil ca oraşul să fie cucerit de Imperiul Otoman, la fel cum peştele pe care tocmai îl frigea nu poate sări din tigaie. Minunea, însă, s-a întâmplat. Un peşte pe jumătate prăjit a sărit din tigaie direct în apa din vecinătate şi a început să înoate. Biserica are şi astăzi nişte bazine cu peşti aurii. Străvechiul edificiu bizantin Kora este cunoscut astăzi sub denumirea de Muzeul Kariye.

Minaretul scund adă­ugat pare de prisos pentru că pereţii, din cărămidă roşie, scot în evidenţă de departe acest lăcaş în forma sa veche, creştină. Tradiţia spune că o mică biserică se afla deja pe aceste locuri când Constantin cel Mare a înălţat zidurile de apărare. Ea a rămas în afara fortificaţiilor (Biserica din Afara Zidurilor), până când Teodosie a lărgit spaţiul urban prin înălţarea altor ziduri. Iustinian o va restaura şi înfrumuseţa, dar prestigiul lăcaşului, devenit mănăstire, a crescut în timpul împăraţilor Paleologi.

Biserica Vlaherne – În sinodul ţinut la 27 mai 1351, în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul patriarhului ecumenic Calist I (1350-1353 şi 1355-1363) isihasmul a fost procla­mat doctrina oficială a Bi­se­ricii Ortodoxe şi el a pă­truns în tot Răsăritul ortodox. Ruinele închisorii Yedikule şi piaţa Ioli Kioşc, din Istanbul, sunt locuri sfinte doar pentru români. Aici a fost închis, torturat şi decapitat Constantin Brâncoveanu, fiind propus să fie trecut în randul sfinţilor la prima canonizare din istoria Bisericii noastre, în anul 1950. Acest lucru s-a întâmplat de-abia în 1992, când, printr-o recunoaştere oficială, Constantin Brâncoveanu, fii săi şi sfetnicul Ianache Văcărescu au fost canonizaţi.

In jurul orei 18.00 se pleaca spre Romania.

Ziua 10 ( Vineri ) : Sosire in tara in functie de formalitatile vamale.

Acest circuit costa doar 380 euro/persoana .

Pentru o oferta personalizata sau rezervari va rugam contactati-ne la Asistenta Online sau scrieti un email la Contact, sau sunati la 0734.797911 .

Servicii incluse

* • Transport cu autocar clasificat 3*
* • Transport Ferry-Boat Eceabat – Canakkale si Bandirma- Yenikapi (Istanbul)
* • 4 nopti cazare hotel 3* cu mic dejun (1 noapte Canakkale, 1 noapte Pamukkale si 2 nopti Istanbul), 3 nopti cazarea hotel 3* Kusadasi demipensiune
* • Vizitele si excursiile din programul excursiei
* • Insotitor din partea agentiei
* • Ne va insoti si parintele spiritual al grupului- preot ortodox.

Servicii neincluse

* • Biletele de intrare la obiectivele turistice din program si serviciile de ghizi locali altele decat cele specificate la rubrica servicii incluse (aproximativ 100 de euro/persoana).
* • Taxa de viza 15 Euro / persoana sau 20 $ / persoana, se achita la intrare in Turcia in vama
* • Asigurarea medicala, asigurare storno- recomandate.

Descarca oferta aici.

0 Shares