Organizarea unui concediu peste hotare – detalii de tinut cont

0 Shares
0
0
0

Toamna s-a instalat de ceva timp, astfel ca ideea unei noi vacante surade multura dintre noi. Fie ca este vorba despre o calatorie peste mari si tari, fie intr-una din marile capitale europene, momentul este prielnic, intrucat acum preturile sunt mai avantajoase. Insa, pentru a avea parte de un concediu reusit, trebuie sa te organizezi corespunzator din timp.

Desi mai ai de asteptat putin pana vei pleca in vacanta, mai mult ca sigur gandul iti fuge inca de pe acum la soarele arzator, plajele cu nisipuri fine, la aroma savuroasa a unui cocktail servit intr-un hamac, la malul marii. Parca ti se infatiseasca in fata ochilor turcoazul oceanului, albastrul cerului senin si toate atractiile ce asteapta sa fie explorate.

Astfel, asigura-te ca ai pus la cale un plan bine gandit pentru a profita pe deplin de timpul petrecut in vacanta. Pentru a-ti usura aceasta sarcina, iata cateva lucruri pe care va trebui sa le faci in organizarea unei vacante exotice.

Fixeaza un buget!

Acest lucru se va dovedi a fi util mai ales in cazul in care vacanta este mai lunga. Informeaza-te cu privire la cheltuielile pe care le implica desfasurarea anumitor activitati din zona in care urmeaza sa ajungi.

Apreciaza cu realism costurile pe care le vei avea de suportat si stabileste un buget care nu doar sa acopere aceste costuri, ci sa fie indeajuns si in eventualitatea in care vei intampina diverse situatii sau urgente neplanuite.

Asadar, pregateste-te cum se cuvine. In afara de banii pe care ai planuit sa ii cheltui in vacanta, pune deoparte o anumita suma la care vei apela numai in caz de urgente. Afla din timp cat de scumpe sau ieftine sunt in acea tara transportul, mancarea, bauturile, vizitele la muzee, iar in cazul in care esti fumator, tigarile.

Obtine pasaportul din timp

Atunci cand calatoria necesita vize de la ambasade straine, asigura-te ca le vei obtine din timp. Demersul in vedea obtinerii pasaportului poate dura mai mult timp decat ti-ai fi imaginat, astfel ca este bine sa fii pregatit pentru a elimina eventualele situatii neplacute. In cazul in care pasaportul nu se afla in posesia ta, vacanta mult visata a luat sfarsit chiar la aeroport, in Romania.

Ai grija la vize!

Conditiile privind obtinerea vizei difera de la o tara la alta, insa un lucru ramane valabil in majoritatea cazurilor – intrarea in posesia lor presupune parcurgerea unor etape anevoioase. Informeaza-te cu privire la cerintele care trebuie indeplinite in legatura cu obtinerea vizei solicitate de statul in care urmeaza sa ajungi. De cele mai multe ori, documentul pe care il primesti la ambasada statului pe care il vei vizita este viza de turist.

Mergi la medic

Pentru ca sa te bucuri pe deplin de vacanta trebuie sa te asiguri ca ai eliminat posibilitatea aparitiei unor surprize mai putin placute. Inainte sa pleci, fa o vizita la medicul de familie si eventual, la stomatolog pentru a te asigura ca dantura este sanatoasa, iar tu vei putea savura toate deliciile acelei tari.

De asemenea, este posibil sa fie nevoie sa faci anumite vaccinuri, pentru a nu contacta diversi virusi sau microbi, prezenti mai ales in tarile tropicale. In cele mai multe cazuri, aceste vaccinuri sunt chiar obligatorii. Nu in ultimul rand, ia-ti asigurarea de sanatate la tine.

Asigura-te ca vei putea comunica cu cei dragi, de acasa

Chiar daca vacanta inseamna renuntarea la cotidian, vei dori sa tii legatura cu prietenii si mai ales, cu cei din familie. Astfel, le vei putea confirma ca ai ajuns cu bine si, in caz de urgente, vei apela la ajutorul lor. Ai grija sa iti activezi roamingul si sa notezi undeva numarul de telefon si adresa Ambasadei Romaniei in statul respectiv. In acest fel vei avea parte de un concediu binemeritat, fara probleme.

0 Shares
You May Also Like