Descopera diferitele tipuri de tivuri si tehnici pentru confectionarea hainelor

Descopera diferitele tipuri de tivuri si tehnici pentru confectionarea hainelor

0 Shares
0
0
0

Atunci cand vine vorba de confectionarea hainelor, un detaliu important care adauga un aspect finisat este tivul. Tivul este marginea sau imbinarea din jurul marginilor unei piese de tesatura, care ii ofera o aparenta ordonata si durabila.

Exista o varietate de tipuri de tivuri si tehnici pentru a le crea, fiecare avand propriile sale avantaje si aplicatii. In acest articol, vom explora diversele tipuri de tivuri si vom dezvalui secretele din spatele tehnicilor lor de realizare.

Tivul cu rasna

Tivul cu rasna este unul dintre cele mai populare si simple tipuri de tivuri. Acesta implica indoirea marginii tesaturii si cusatura pe partea interioara a materialului. Tivul cu rasna este potrivit pentru majoritatea proiectelor de croitorie si poate fi folosit cu succes pe tesaturi usoare si medii. La Croitorie Picasso poti obtine orice fel de tiv si orice serviciu.

Tivul intors

 Acest tip de tiv implica rasturnarea marginii tesaturii in interior si apoi cusatura. Astfel, partea dreapta a materialului nu este vizibila pe margine. Tivul intors ofera un aspect curat si profesionist si este ideal pentru hainele care necesita finisare de inalta calitate, cum ar fi rochiile de seara si costumele.

Tivul ascuns

Denumit si tivul fara cusatura sau tivul francez, acesta este un tiv sofisticat si invizibil de la exterior. Marginile tesaturii sunt incapsulate in interiorul tivului, astfel incat nu se vad cusaturile. Acest tip de tiv este folosit adesea pentru articole de imbracaminte delicate sau transparente si confera un aspect rafinat si curat.

Tivul cu banda

Tivul cu banda presupune atasarea unei benzi de material sau de alta textura la marginea tesaturii. Banda poate fi din acelasi material sau dintr-un contrast, adaugand astfel un element de design. Acest tip de tiv este adesea utilizat pentru proiecte creative, cum ar fi confectionarea tinutelor pentru copii sau hainele personalizate.

Tivul elastic

Tivul elastic este un tip special de tiv folosit pentru finisarea marginilor elastice ale articolelor de imbracaminte, cum ar fi lenjeria intima sau imbracamintea sport. Se foloseste o banda elastica, care este cusuta in interiorul marginii tesaturii.

Cum se coase un fermoar?

Coaserea unui fermoar poate parea complicata la inceput, dar cu putina practica si atentie, vei putea realiza acest proces in mod eficient. Iata un ghid pas cu pas despre cum sa cosi un fermoar:

Materiale necesare:

 • Fermoar potrivit pentru proiectul tau
 • Tesatura pentru confectionare
 • Ac si ata potrivite tesaturii
 • Ace de cusut
 • Creta sau creion de croitorie
 • Foarfece

Pasul 1: Pregatirea tesaturii

Masoara si marcheaza pe tesatura linia de cusut a fermoarului cu ajutorul cretei sau creionului de croitorie. Asigura-te ca linia de cusut este dreapta si corespunde marimii fermoarului.

Pasul 2: Fixarea fermoarului

Deschide fermoarul si aseaza-l pe linia de cusut a tesaturii, cu partea de jos a fermoarului aliniata cu marginea inferioara a tesaturii. Asigura-te ca fermoarul este centrat si ca marginea superioara a fermoarului se aliniaza cu marginea superioara a tesaturii.

Pasul 3: Fixarea temporara

Folosind ace de cusut, fixeaza temporar fermoarul pe tesatura. Infige acele prin gaurile din fermoar si prin tesatura, asigurandu-te ca fermoarul ramane aliniat pe linia de cusut.

Pasul 4: Coaserea fermoarului

Folosind ata potrivita si acul, incepe sa cosi fermoarul. Incepe de la baza fermoarului si coase in sus, trecand prin tesatura si gaurile fermoarului. Poti folosi o cusatura dreapta sau o cusatura in zigzag, in functie de preferinte si de tipul tesaturii. Asigura-te ca pastrezi cusatura dreapta si ca nu tragi prea tare de ata.

Pasul 5: Coaserea celeilalte parti a fermoarului

Dupa ce ai cusut o parte a fermoarului, inchide-l si coase cealalta parte. Acest pas este important pentru a te asigura ca fermoarul se inchide si se deschide corect.

Pasul 6: Finisare

Dupa ce ai cusut ambele parti ale fermoarului, indeparteaza acele temporare. Taie excesul de ata si indeparteaza firul ramas.

Pasul 7: Testarea fermoarului

Incearca sa deschizi si sa inchizi fermoarul pentru a te asigura ca functioneaza corect si ca se potriveste perfect pe linia de cusut.

Cum se coase nasturii?

 Cusutul nasturilor este o abilitate de baza in croitorie si poate fi realizat cu usurinta urmand urmatorii pasi:

Materiale necesare:

 • Nasturi potriviti pentru proiectul tau
 • Ata in culoarea corespunzatoare
 • Ac de cusut
 • Creta sau creion de croitorie
 • Foarfece

Pasul 1: Pregatirea nasturilor

Masoara si marcheaza cu creta sau creionul de croitorie pozitiile unde doresti sa cosi nasturii. Asigura-te ca pozitionarea nasturilor este simetrica si ca se potrivesc cu pozitiile gaurilor pentru nasturi de pe cealalta bucata de tesatura.

Pasul 2: Coaserea primei parti a nasturilor

Pune tesatura pe care vei coase nasturii cu fata in jos. Aseaza nasturii pe pozitiile marcate si foloseste ace de cusut pentru a-i fixa temporar. Infige acul prin gaurile din nastur si prin tesatura, asigurandu-te ca nasturul ramane fixat in pozitie.

Pasul 3: Coaserea celeilalte parti a nasturilor

Inchide tesatura peste nasturi si fixeaza-o cu ace temporare. Asigura-te ca gaurile pentru nasturi se aliniaza cu nasturii fixati pe cealalta bucata de tesatura.

Pasul 4: Cusatura de fixare a nasturilor

Cu ajutorul acului de cusut si a atei potrivite, coase fiecare nasture in locul sau. Foloseste cusaturi drepte mici si stranse pentru a fixa nasturii ferm pe tesatura. Asigura-te ca ata trece prin gaurile nasturilor si prin tesatura pentru a crea o fixare solida.

Pasul 5: Finisare

Dupa ce ai cusut toti nasturii, indeparteaza acele temporare si taie excesul de ata. Verifica cu atentie cusaturile pentru a te asigura ca sunt sigure si curate.

Pasul 6: Testarea nasturilor

Incearca sa inchizi si sa deschizi nasturii pentru a te asigura ca functioneaza corect si ca se potrivesc perfect cu gaurile.

0 Shares
You May Also Like